Mitä tehdä, kun motivaatio on hukassa?

by - 23.4.19


Takatalvi, huonot pohjat sekä tallin ulkopuolisen elämän kiireet ovat nakertaneet ratsastusmotivaatiotani kovasti jo useamman viikon. Nyt viikkoon tai kahteen en ole oikein halunnut edes ratsastaa, vaikka pariin otteeseen olenkin kiivennyt selkään - ja sitten turhautunut, epäonnistunut tai muuten vain ollut enemmän tai vähemmän tyytymätön.

Kun jo ennen tallille lähtöä ajatus ratsastamisesta ahdistaa, ei varmaankaan tule yllätyksenä, että myös hevonen kokee ratsastuksen inhottavaksi. Jimppa onkin ollut huonohko ratsastaa, vähän tahmea mutta silti yritteliäs. Minun ideani eivät kuitenkaan aina kelpaa, vaan esimerkiksi neliön terävien kulmien ratsastamisen sijaan ruuna halusi tehdä pohkeenväistöä kulmista ulos. Pohkeenväistöstä on tullut sen lempitehtävä, joten toivoa on, että pääsisimme vuoden alussa asettamaani raviväistö-tavoitteeseen!

Viime syksynä kaaduimme maastossa, ja olin useamman viikon puolikuntoinen. Sen jälkeen jokainen pienikin kompurointi ratsain on saanut minut niin jännittyneeksi, etten muuta ole voinut ajatellakaan. Olen yrittänyt saada itseni rentoutumaan ja päästämään jännityksestä irti, koska jos istun selässä kuin rautakanki sekä istunnalla että ohjalla pidättäen, ei se ainakaan helpota Jimpan menoa. Tiedän, että tästä yli pääseminen tulee ottamaan oman aikansa, joten yritän olla itselleni armollinen.

Viimeksi harjoittelimme selästä peruutuksesta liikkeelle lähtöä, mikä onnistui mielestäni ihan hyvin. Jimppa herkistyi avuille mukavasti, vaikka kumpikaan tehtävän osista (peruutus tai liikkeelle lähtö) eivät ole meille helppoja. Ratsastuksesta jäi silti jostain syystä vähän masentava fiilis.


Mitä sitten aion tehdä motivaatiopulalle? Olen ennenkin potenut motivaatiopulaa ratsastukseen, ja silloin tilanteen on pelastanut vanha kunnon tauko. Oman hevosen kanssa ratsastustauot eivät ole yhtä vaarallisia kuin ratsastuskouluoppilaana, jolloin tauon aikana hevosharrastus saattaa päättyä kokonaan. Oma hevonen sitoo tallielämään niin tiukasti, ettei ratsastamattomuus näy missään. Varusteet saattavat vähän pölyttyä, varsinkin jos on yhtä laiska niitä huoltamaan kuin allekirjoittanut...

Aion siis pitää määrittämättömän mittaisen ratsastustauon. Se ei vaikuta meidän elämäämme paljoakaan, sillä suurin osa Jimpan liikutuksista tapahtuu muutenkin maasta käsin (ja joskus kärryiltä). Maastossa saatamme käydä ratsainkin, mutta ratsastustreenit saavat nyt odottaa oikeaa hetkeä. Saa nähdä, olenko selässä jo seuraavalla viikolla vai kaipaako motivaationi kunnon lomaa!

Podetko sinä joskus motivaation puutetta? Miten saat sen korjattua?

Lue myös nämä!

6 kommenttia

  1. Kyllähän motivaatiopulaa on ollut ilmassa. Musta tuntui, että kun vähän yli kaksi vuotta tehnyt ja mennyt aina ponin ehdoilla niin rajapyykki tuli sitten vastaan kun tallin ulkopuoliseen elämään ilmestyi muitakin juttuja. Vuoden tuossa kituutin miettien välillä, että palaako motivaatio koskaan ratsastamiseen tai talleiluun. Nyt alkaa vihdoin tuntua siltä, että hommasta taas nauttii ja ponikin nauttii tietysti kun minäkin olen oikeasti läsnä, enkä vain pakkopulla meiningillä.

    Joten iso peukku päätöksellesi. On oikeasti ihan hyvä ottaa aikaa itsellensä ja tehdä just sitä mitä haluaa. Jossakin vaiheessa se palo takaisin selkään taas löytyy moninkertaisena ja silloin kaikki on myös moninkertaisesti hauskempaa tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Mukava kuulla, etten ole ainoa motivaatiopulan kanssa kamppaileva 😄 Uskon kyllä, että pieni tauko on vain hyväksi. Nyt jo viikon jälkeen ajatus ratsastuksesta tuntuu vähän vähemmän ahdistavalta! Onneksi maasta käsin pystyy treenaamaan samoja juttuja kuin selästä, joten tauon jälkeen edistystä on toivottavasti havaittavissa myös ratsain 😏

      Poista
  2. Ehdotan myös taukoa, jos homma ei maistu. Turhaan sä itseäsi pakotat jos homma ei kerta maistu. Tee vaan jotain muuta ja palaa tuuppailuun joku toinen kerta paremmalla motivaatiolla. Toivon sinulle aurinkoista kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Ei se väkisin vääntäminenkään motivaatiota nosta, joten on parempi vain antaa olla ja odotella parempaa hetkeä. Kiitos kommentista! 😊☀

      Poista
  3. Mä ehdottaisin myös taukoa, sillä oon itse ainakin oman motivaation palaamaan takaisin. Olen ottanut taukoa myös somesta, enkä asettanut itselleni turhia paineita. Jossain kohdin motivaatio kummasti alkoi palaamaan, etenkin kun alettiin mennä kevättä kohti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sometauko voisi joskus olla myös paikallaan! Motivaatiota syö kyllä tämä jatkuva takatalvi, mutta jospa se taas sään lämmetessä alkaisi palaamaan 🤞😄

      Poista