Virikkeitä tarhaan ja talliin

by - 16.11.19


On tutkittu, että virikkeellinen ympäristö parantaa hevosen oppimiskykyä ja hyvinvointia. Pelkkä tyhjä karsina tai pieni, tasapohjainen tarha ei tarjoa hevoselle oikeastaan mitään muuta kuin paikan seistä ja syödä. Jos elinympäristö ei tarjoa mahdollisuuksia tyydyttää lajityypillisiä käyttäytymistarpeita, on se uhka hevosen hyvinvoinnille ja voi aiheuttaa stereotyyppistä käyttäytymistä.

Tällä kertaa kirjoitan siis virikkeistä ja hevosen aktivoinnista. Lähinnä kerron niistä virikkeistä, jotka itselläni ovat käytössä, mutta mainitsen myös pari muutakin aktivointi-ideaa. Pidän virikkeellistämistä tärkeänä etenkin sellaisten hevosten kanssa, jotka viettävät pitempiä aikoja karsinassa. Näin laidunkauden ulkopuolella Jimppa on yöt sisällä, ja vaikka tallilla onkin kokopäivätarhaus, on sisälläoloaika siltikin melkoisen pitkä.

Kaikkia virikkeitä ei tietenkään ole mahdollista käyttää jokaisen kohdalla, mutta uskon, että aina löytyy edes jotain, millä tehdä hevosen karsina- tai tarhausajasta mielekkäämpää. Toivottavasti postauksesta löytyy teillekin uusia ideoita hevosen aktivointiin! Aloitetaan ensiksi tarhaan sopivista virikkeistä ja keskitytään sen jälkeen karsinan virikkeellistämiseen.

Tarhavirike #1: Heinäpallo

Ostin jokin aika sitten Jimpalle heinäpallon, jonka otin käyttöön tänä syksynä. Jimpalla ja sen tarhakaverilla on molemmilla samanlaiset violetit HayPlayn heinäpallot, jotka ne saavat aamuisin tarhaan. Heinäpallot ovat lisänneet heinien syöntiaikaa miltei kahdella tunnilla! Ruunat saavat heinää aamuisin myös maahan, jotta ne malttaisivat puuhailla pallojen parissa paremmin. Nälkäkiukussa pallot saattaisivat nimittäin saada turhankin kovaa kyytiä. 

Tarhavirike #2: Puut ja oksat

Varsinkin sellaisissa tarhoissa, joissa ei kasva ruohoa tai ole puita, voi hevosen nakertelun tarvetta tyydyttää esimerkiksi kuusen- ja pajunoksilla. Erilaisilla puilla ja kasveilla on myös useita terveysvaikutuksia!

Joulun jälkeen joulukuuset kannattaakin kuljettaa tallille loppukäsittelyyn kokonaisina tai osiksi pilkottuina. Myös jotkin kaupat antavat joulun jälkeen ylijääneitä kuusia hevosille syötäviksi. Itse olen todennut, että kotimaiset kuuset ovat eniten hevosten mieleen. Yhtenä vuonna saimme joulun jälkeen useamman tanskalaisen kuusen hyötykäyttöön, mutta niihin hevoset eivät koskeneet.

Tarhavirike #3: Erilaiset lelut

Meillä tarhassa on tarjolla hevospallo tylsien hetkien varalle. Jimppa ei yleensä ole perustanut leluista, mutta mielestäni on silti hyvä, että sellaisiin on mahdollisuus. Leluksi sopii riittävän kestävät ja suuret koiranlelut, hevosille tarkoitetut pallot tai vaikka mehukanisteri tai kumisaapas! Etenkin varsat ja nuoret hevoset tykkäävät retuuttaa ja heitellä leluja, mutta myös vanhemmat hevoset pitävät leikkimisestä.

Tarhavirike #4: Heinän sirottelu

Tämä on ehkäpä helpoin idea toteuttaa, olivat hevoset sitten omassa pihassa tai vuokratallissa. Sen sijaan, että hevoset saisivat heinänsä nätissä kasassa suoraan turvan eteen, voi vähällä vaivalla päiväheinät sirotella pitkin tarhaa. Näin hevoset joutuvat myös liikkumaan tarhassa enemmän kulkiessaan heinäkasalta toiselle.

Tarhavirike #5: Tarhan koko ja pohja

Tarhan paikkaa kannattaa myös miettiä, jos siihen on mahdollisuus vaikuttaa. Ihanteellista olisi, jos tarhan pohja olisi mahdollisimman vaihtelevaa. Myös puusto ja kasvusto lisäävät viihtyvyyttä ja toimivat hyvinä virikkeinä. Tilassakaan ei kannata säästellä - mitä suurempi tarha, sen parempi!

Tarhan tai laitumen ei myöskään tarvitse olla suorakulmion tai neliön muotoinen. Lisää tilaa ja aktivointia voi saada myös tekemällä tarhasta mutkittelevan tai rajaamalla sen sisälle seiniä tai kujia. Tässä täytyy vain muistaa, että hevosilla on tarpeeksi tilaa väistää toisiaan myös tarhan kapeimmissa kohdissa.

(Kuvat edelliseltä tallilta)

Itse hyödynnän näistä ideoista numeroita 1-4. Viimeiseen minulla ei juurikaan ole sananvaltaa, koska Jimppa asuu vuokratallilla, mutta ainakin kesäisin laitumilla on ihan kivasti vaihtelevaa maastoa. Seuraavaksi keskitytäänkin sitten talliin sopiviin virikeideoihin. Näitä voi toki myös hyödyntää pihatossa, jos hevonen ei asu karsinatallissa!

Karsinavirike #1: Heinätyyny

Karsinan virikkeellistäminen voi olla vähän vaikeampaa, koska tilaa on yleensä vähän. Itse en siis suosittelisi karsinaan sellaisia virikkeitä, jotka vievät paljon tilaa. Esimerkiksi heinäpallon sijasta karsinassa voisi käyttää heinätyynyä. Kuitenkin, jos hevosella on kengät, ei heinätyyny välttämättä ole sopiva ratkaisu kiinnijäämisvaaran vuoksi.

Karsinavirike #2: Slow feeding -verkko

Karkearehun kulutusta voi hidastaa myös slow feeding -verkoilla, jollaisia itse käytän Jimpan karsinassa. Aikaisemmin käytin vain yhtä verkkoa, mutta Jimppa oppi saamaan heinänkorret verkosta turhan helposti ja rakenteli itselleen turvanmentäviä aukkoja joka puolelle, joten päätin kokeilla tuplaverkkoa. Nyt käytössä on siis kaksi verkkoa päällekkäin, joten katsotaan, auttaisiko se hidastamaan yöheinien syömistä. Heinäverkkoa ei kannata sijoittaa liian korkealle, jotta hevonen pystyisi syömään mahdollisimman neutraalissa asennossa. Liian korkealla oleva verkko voi nimittäin aiheuttaa hevoselle niskajumeja.

Karsinavirike #3: Oksat

Kuten tarhaankin, myös karsinaan voi laittaa puiden oksia jyrsittäväksi. Hevonen, joka joutuu olemaan pitkiä aikoja karsinassa, saattaa tylsistyessään nakerrella vaikka karsinan seiniä, jos muutakaan tekemistä ei ole tarjolla. Oksien nakertelu on kivaa tekemistä, eikä aiheuta ylimääräistä tuhoa talliin.

Karsinavirike #4: Herkkupiilot

Heinän sekaan piilotetut porkkanat kuuluvat Jimpan suosikkeihin. Se etsii ensitöikseen porkkanat heinän joukosta ja siirtyy vasta sitten itse heinän pariin. Herkkuja voi piilottaa myös mehukanisteriin tai heinäpallon pienempään versioon, joka ei vie kovin paljoa tilaa karsinassa.

Karsinavirike #5: Likit-teline

Tätä viimeistä virikevinkkiä käytän yleensä silloin, kun en pääse käymään tallilla muutamaan päivään. Silloin on kiva, että Jimpalla on jotain pientä ekstraa karsinassa. Likit on Jimpan mielestä suurta herkkua, eikä yksi nuolukivi kestä kovinkaan kauaa, minkä vuoksi en pidäkään sitä tarjolla jatkuvasti.


Yllä olevalla videolla esittelen tässä postauksessa mainitsemiani virikkeitä, joita käytän Jimpalle. Videosta poiketen pojat joutuivat valitettavasti siirtymään pienempään tarhaan meistä riippumattomista syistä, mutta toivon, että ne pääsisivät pian takaisin tähän isompaan. Isossa tarhassa heinäpallot nimittäin pääsevät paremmin oikeuksiinsa ja hevosetkin liikkuvat enemmän!

Tuleeko teille mieleen muita virikeideoita? Kuulen mielelläni lisää vinkkejä hevosten aktivointiin ja niiden viihtyvyyden lisäämiseen!

Lue myös nämä!

0 kommenttia