Hyvää syntymäpäivää, Jimppa!

by - 8.6.21

Tänään on taas se päivä vuodesta, jolloin kehittelen hevosystävällisen synttärikakun ja suuntaan Jimpan luo - nimittäin Jimpan syntymäpäivä!

Virallisesti hevoset täyttävät vuosia aina vuoden vaihtuessa, eli ensimmäinen tammikuuta, mutta minä tykkään viettää syntymäpäivää myös silloin, kun se oikeasti on. Jimppa syntyi 8.6.1999 ja täytti siis tänä vuonna jo huimat 22 vuotta!

Viimeisten vuosien aikana olen saanut opetella uudenlaista elämää seniori-ikäisen hevosen kanssa. Kun hevonen ei enää olekaan nuori, moni asia muuttuu sen mukana. Ruokintaan on pitänyt perehtyä entistä tarkemmin, hampaita hoitaa useammin, liikuntaa harrastaa sopivalla tavalla sopivan verran. On oikeastaan ollut jopa vaikeaa hyväksyä sitä, että ystävästä on tullut vanha. Ikääntyminen tapahtuu toisaalta niin huomaamattoman nopeasti mutta samalla niin pikkuhiljaa, ettei koko asiaa ehdi kunnolla sisäistämään!

Ikä on alkanut näkymään Jimpassa esimerkiksi valkoisina karvoina ympäri päätä ja lihasmassan vähenemisenä. Myös lisääntyneet hammasongelmat ovat yksi merkki ikääntymisestä. Samalla, kun juhlistan taas uutta ikävuotta, tiedän, että tulevia vuosia on aina vain vähemmän jäljellä. On tukalaa ajatella, että vuosia voi olla jäljellä vielä miltei kymmenen tai ei edes yhtä. Sellaista elämä vanhenevan hevosen kanssa on. Tietää, että aikaa on rajallisesti, mutta ei tiedä, kuinka rajallisesti.

Mutta ei mennä sen enempää asioiden edelle. Tänään Jimppa oli se sama iloinen Jimppa, joka haluaa touhuta mitä tahansa ja näyttää kaikki temppunsa ja oppia uusia. Tallissa se sai syntymäpäiväkakkunsa, joka oli pellava-greenmixpuuro porkkanatikuilla ja voikukilla höystettynä. Sen jälkeen letitin ruunan harjan, ja se torkkui käsittelyn ajan. Yritimme harrastaa edes vähän liikuntaa ylittämällä puomeja kentällä, mutta ei siitä tullut mitään, kun aurinko porotti tulikuumana ja paarmat kiusasivat. Se huono puoli tummassa hevosessa on, että kaikki ötökät rakastavat tummia hevosia. Ja koska Jimppa on tallin ainoa tumma, se saa osakseen varmaan 99 prosenttia koko alueen ötököistä...

Tallissa Jimppa sai vielä kevyesti maustetun veden, kutiavan hännän pesun ja rutiinitoimenpiteen eli hampaiden huuhtelun. Sitten se pääsi takaisin laitumelle seepraloimeen ja kärpäshuppuun sonnustautuneena. Veikkaan, että syntymäpäivä oli ruunan mielestä oikein kiva, kun sai viettää aikaa ruoan merkeissä!

Lue myös nämä!

0 kommenttia