Hampunsiemen - tuo kotimainen terveyspommi

by - 29.8.19

Kaupallinen yhteistyö Murtolan HamppuFarmin kanssa.

Vasemmalla hampunsiemenöljy ja oikealla hampunsiemen alkuperäisessä muodossaan

Hamppu on kasvattanut nimeään superfoodina jo jonkin aikaa, ja hevosmaailmassakin sitä käytetään yhä enemmän pellavansiemenen ohella. Vaikka saattaakin vaikuttaa siltä, että hampunsiemenen tunnettuus on vasta kasvussa, sen käyttö ja suosio lisääntyvät jatkuvasti niin ihmisten kuin eläintenkin keskuudessa. Sitä en ihmettele yhtään, sillä hampunsiemenen sisältämät aminohapot, rasvahapot ja kuitu tekevät siitä varsinaisen terveysruoan!

Pellavansiemeneen verrattuna hampunsiemen sisältää jopa kolme kertaa enemmän E-vitamiinia. Hampunsiemen on myös hyvä lähde välttämättömille rasvahapoille. Se sisältää sekä omega-6- että omega-3-rasvahappoja, joista erityisesti jälkimmäisen hyödyt ovat mittavat. Vai miltä kuulostaa immuunijärjestelmän tukeminen, tulehdusten torjuminen ja iho-ongelmien hoitaminen, näin esimerkiksi? Rasvahapot tukevat lisäksi nivelten terveyttä, ja niillä on vaikutusta myös kavioiden hyvinvointiin.
Olen itse käyttänyt hampunsiementä muun muassa puuroissa, smoothieissa ja jogurtissa. Sen sisältämä kuitu toimii erinomaisesti aamiaispöydässä, kun haluaa tuntea olonsa kylläiseksi pitkään. Hampunsiemenen muutkin terveysvaikutukset innostivat minua kokeilemaan sitä myös hevoselleni Jimpalle, ja kun meille tarjoutui tilaisuus saada kokeiluun HamppuFarmin Heppahamppu-hamppunöljyä sekä -ravintopellettiä, olin tietenkin enemmän kuin mielelläni mukana.

Hamppuöljy tukee niin ihon kuin tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointia. Sen on todettu auttavan ihon kutinaan ja hilseilyyn, ja sitä käytetäänkin myös kesäihottuman hoitoon. Jimpalla ei onneksi ole erityisiä iho-ongelmia, mutta silti kesän aikana se on saanut rapsutettua itselleen pieniä karvattomia kohtia ja katkonut sekä harjastaan että hännästään jouhia ötököiden takia. Odotankin innolla, millainen vaikutus karvapeitteeseen hampulla tulee olemaan!

Heppahamppu-ravintopelletti on suunniteltu ihanteelliseksi valkuaislisäksi kotieläimille, ja nimestä päätelleen erityisesti hevosille. Vanhana hevosena Jimppa tarvitsee vähän enemmän valkuaista pitääkseen lihaksistaan huolta. Proteiinin lisäksi hamppu sisältää paljon vatsaystävällistä kuitua, jota mahahaavaherkkä hevonen tarvitsee tasapainottamaan vatsansa mahahappoja. Hamppu vaikuttaakin juuri Jimpan kaltaiselle hevoselle sopivalta ravintolisältä.
Ne, jotka sisäistävät asiat paremmin numeroina, voivat katsoa alta hamppuöljyn ja ravintopelletin ravintoarvot:
Meille muille vedän yllä olevat listat yhteen: hampunsiemen sisältää reilusti proteiinia, kuitua ja vain vähän sokereita - se sopii siis myös kaviokuumeherkille hevosille. Hampunsiemenöljy sisältää huiman määrän monityydyttymättömiä rasvahappoja, eli juurikin niitä välttämättömiä omega-3- ja 6-rasvahappoja.

Nyt laidunkauden jälkeen on mainio aika aloittaa hamppuöljyn syöttö. Kuten kaikki varmaankin tietävät, hyvä vihreä laidunruoho on ravinnerikasta ja luonnollista ravintoa hevoselle. Kun laidunkausi päättyy ja hevoset palaavat sisäruokintaan, on hyvä muistaa korvata laidunruohon sisältämät ravintoaineet jotenkin muuten. Esimerkiksi E-vitamiini kannattaa lisätä ruokintaan koko sisäruokintakauden ajaksi.

Sen lisäksi, ettei ravinteikasta ruohoa ole enää syötäväksi, etenkin karsinatallissa asuvat hevoset saattavat joutua olemaan pitkiä aikoja sisällä. Tällöin kuiturikas ruokinta edesauttaa vatsan toimintaa, jos ruokintavälit pääsevät venymään esimerkiksi yön aikana. Ajattelenkin, että talvikauden aikana Heppahamppu-ravintopelletti voisi astua mukaan ruokintaan, sillä siihen aikaan Jimppa joutuu viettämään enemmän aikaa karsinassa, jolloin kuitulisä tulee tarpeeseen. Ravintopelletin sisältämä valkuainen on myös meille tarpeellinen talviaikaan varsinkin, jos tulossa on taas enemmän jäinen kuin luminen talvi.

Kunhan ruokintauudistus pääsee kunnolla käyntiin, lupaan raportoida hampun vaikutuksista meidän kohdallamme. Olisi mukava saada Jimpan kesän aikana hinkatut jouhet ja karvat kasvamaan takaisin, enkä pistäisi pahaksi pientä lisäpituuttakaan harjaan ja häntään!

Jos kiinnostus hamppuun heräsi, HamppuFarmi tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia hampputuotteita niin ihmisille kuin eläimillekin!


Hampputuotteista löytyy kaikille jotakin - tässäkin vain osa HamppuFarmin valikoimasta!

Lue myös nämä!

0 kommenttia