Tässä on siis (ei todellakaan tyhjentävä) lista pääasiassa hevosaiheisista kirjoista, jotka lukemalla voi oppia uutta tai ainakin kerrata vanhaa. Kommenttiosiossa saa antaa lisää kirjasuosituksia, varsinkin jos oma suosikkisi uupuu tältä listalta! Kirjat ovat listattu nimen perusteella aakkosjärjestykseen.
Hevosen ABC Atlas & Biomekaniikka (Pauli Grönberg, 2011 & 2014)
Näihin opuksiin en ole vielä päässyt tutustumaan, mutta eiköhän seuraavalla kirjastovisiitillä vähintään toinen lähde mukaan! Olen kuitenkin kuullut näistä niin paljon hyvää, että uskallan suositella niiden vilkaisemista muillekin. Hevosen ABC Atlas on hevosen anatomian käsikirja, kun taas Biomekaniikka keskittyy kokonaisvaltaiseen hoitoon ja kuntoutukseen.
Hevosen kanssa (Tuire Kaimio 2004)
Kolmiosainen kirjasarja, joka olisi hyvä löytyä jokaisen hevosihmisen kirjahyllystä! Ensimmäinen Hevosen kanssa kattaa kaikki kolme osaa ja sitä pidetäänkin hevosharrastajan perusopuksena. Osat voi ostaa myös erikseen, sillä hevosen käyttäytyminen (2012), peruskoulutus ja jatkokoulutus (2013) löytyvät myös omina teoksinaan. Näihin kirjoihin on hyvä palata aina silloin tällöin ja etenkin ongelmien edessä.
Hevoshavaintoja (Menke Steenbergen, Jan Hulsen, 2012)
Selkeä kirja kaikille hevosten kanssa toimiville. Opettaa havainnoimaan hevosia ja niiden käytöstä, pohtimaan syitä ja miettimään tarvittavia toimenpiteitä. Paljon perusasiaa, jotka varmasti monelle ovat jo tuttuja juttuja, mutta kuitenkin ihan hyviä huomioita. Välillä vastaan tulee kohtia, joissa tieto on vanhentunutta tai ainakin liian yksinkertaistettua. Hyvä peruskirja, mutta kannattaa kuitenkin ottaa tietoa vastaan varauksella (kuten aina!).
Kuinka hevonen toimii - Visuaalinen opas hevosen anatomiaan (Gillian Higgins, Stephanie Martin, 2012)
Helppolukuinen ja havainnollistava kirja hevosen biomekaniikasta. Tämä on loistava aloitusopas myös hevospilateksen maailmaan! Tämän kirjan avulla olen lähtenyt Jimpan kanssa harjoittelemaan oikeaoppisia pilatesliikkeitä.
Pilatesliikkeen anatomiaa (Kuinka hevonen toimii, s. 126) |
Kun norsut itkevät (Jeffrey Moussaieff Masson, 1995)
Tämä ei ole yksinomaan hevostietokirja, vaan sisältää kaikenlaisia eläimiä ja niiden tunne-elämän havaintoja. Mielenkiintoinen kirja, joka antaa vähän erilaista näkökulmaa eläinten kanssa toimimiseen.
Language Signs and Calming Signals of Horses (Rachaël Draaisma, 2017)
Tähän kirjaan tai ainakin kirjailijan nimeen on voinut törmätä monen hevosihmisen ja kouluttajan kautta. Draaisma kävi Suomessakin pitämässä luentoa hevosten rauhoittelevista eleistä, josta voi lukea esimerkiksi Heportterista. Itse en ole päässyt käsiksi tähän kirjaan, mutta olen lukenut sen sisällöstä sekä luennon annista ja uskon, että tässä on myös yksi teos, johon jokaisen hevosihmisen kannattaa tutustua.
Millaista on olla eläin (Helena Telkänranta, 2015)
Tämäkin kirja kattaa monenlaisia eläimiä, mutta on silti mielenkiintoista luettavaa hevosihmisillekin. Kuten edeltäväkin teos, Millaista on olla eläin tarjoaa erilaista näkökulmaa eläinten maailmaan. Samalta kirjailijalta on myös toinen samaan aihepiiriin sopiva teos, Ihminen ja eläin (2016). Tämäkin oli ihan mielenkiintoinen, mutta itse pidin tästä ensin esittelemästäni kirjasta enemmän.
Pennejä taivaasta ja muita istuntaharjoituksia (Eerika Häkkinen, Johanna Viitanen, 2010)
Jos ei ole mahdollisuutta istuntatunteihin, tässä on hyvä vaihtoehto niille! Harjoituksiin ei tarvitse hevosta, vaikka tietenkin aina parempi, jos edes joskus pääsee harjoittelemaan myös satulassa. Kirja on kevyttä, hauskaa luettavaa, vaikka istunta-asiat eivät välttämättä aina olekaan niin kevyitä ja hauskoja!
Pihatto - jos hevonen saisi valita (Johanna Viitanen, 2013)
Olit sitten pihatto- tai karsinatalli-intoilija, tässä kirjassa on luettavaa kummallekin osapuolelle. Kirja pohjaa sisältönsä tutkimustietoon ja vastaa kaikkiin yleisiin ja ehkä ei-niin-yleisiinkin kysymyksiin ja oletuksiin pihatosta.
Toimiva hevonen (Minna Tallberg, 2020)
Viimeisimpänä, muttei todellakaan vähäisimpänä: uutuuskirja, joka uutuudestaan huolimatta on jo löytänyt paikkansa monen hevosihmisen kodista, kuten allekirjoittaneenkin. Tämä kirja on lyhyt mutta kattava, ja suosittelen sitä jokaiselle hevosten kanssa toimivalle! Tämäkin on kirja, johon on hyvä palata tarpeen tullessa ja miksei ilman tarvettakin.
Siinäpä ne, 10 hevostietokirjaa (tai oikeastaan eläinkirjaa), joita kannattaa ainakin vilkaista! Yhtä lukuun ottamatta kirjat ovat suomenkielisiä, mutta jos kielitaitoa riittää, kannattaa etsiskellä lisää luettavaa myös muilla kielillä.
Kirjat ovat oiva tapa laajentaa omaa tietouttaan ja avartaa maailmankatsomustaan. Uskon, että minkä tahansa kirjan lukeminen antaa lukijalleen jotakin. Erityisesti tietokirjojen kanssa saa ja pitää kuitenkin olla kriittinen - kaikkea ei tarvitse ottaa annettuna, vaan kaikkea tietoa kannattaa tarkastella varauksella. Varsinkin vanhemmissa hevoskirjoissa voi näkyä paljon vanhentunutta tietoa esimerkiksi johtajuusteorioiden muodossa. Niistä voi silti saada apua ja ideoita omaan toimintaan, kunhan osaa asettaa vinkit ja väitteet omaan maailmaan sopiviksi!