perjantai 9. joulukuuta 2016

Kuolaimet kiiltäviksi kotikonstein


Kuolainten ja muiden varusteiden metalliosien kiilto himmenee käytössä, vaikka niitä pesisikin säännöllisesti. Meillä kuolaimet pestään hyvin aina käytön jälkeen ja joskus myös ennen, jos niihin on pesusta huolimatta jäänyt vielä jotain likaa. Siltikin kuolaimiin on jäänyt ikäviä tummentumia ja pinttynyttä likaa, eivätkä ne enää kiilläkään samalla tavalla kuin uudet.

En ollut aiemmin kokeillut puhdistaa kuolaimia muuten kuin hankaamalla ja laimealla saippuavedellä, mutta siitä ei ollut juuri mitään hyötyä. Mitään kemikaalipommeja tai muita tehokeinoja en uskaltanut käyttää varusteeseen, joka olisi hevosen suussa. Astianpesukonekin oli käynyt mielessä, mutta sekin saattaisi vain himmentää metallia entisestään. Jos joku on pessyt kuolaimet astianpesukoneessa, kertokaa, miten kävi!Törmäsin vinkkejä etsiessäni helppoon kotikonstiin, jolla kuolaimet ja muutkin metalliset osat saa puhdistettua, desinfioitua ja kiillotettua, eikä siihen tarvitse kuin kahtaa lähes jokaiselta kotoa jo löytyvää ainesosaa!

Nämä ihmeelliset metallinkiillottaja-ainesosat ovat etikka ja ruokasooda. Etikka ja sooda ovat turvallisia käyttää myös varusteissa, jotka ovat kosketuksissa ihon tai suun limakalvojen kanssa. Molempia voi myös syödä, joten vaaraa hevosen myrkyttämisestä ei ole. Ne desinfioivat kuolaimet myös nivellettyjen palojen väleistä, ja vaikka haju onkin aika tuima, se ei jää kuolaimiin.


Testasin etikka-ruokasoodaa Jimpan kuolainten puhdistukseen, ja totesin sen ihan toimivaksi! Toki metallin pinnassa olevia kulumia ei tämä yhdistelmäkään poista, mutta pinttyneemmät tahrat se irrotti ja teki kuolaimista kiiltävät.

Kuolainten lisäksi sekoituksella puhdistuvat myös muut metalliosat. Kostutettu talouspaperi ja ruokasooda toimivat hiomapaperin tavoin, ja niillä saa esimerkiksi suitsien soljet kiillotettua helposti ja turvallisesti.

Mikä olisikaan parempaa, kuin aloittaa uusi vuosi puhtaan kiiltävillä varusteilla? Tällä tee-se-itse -kiillotusaineella se onnistuu nopeasti, helposti ja ennen kaikkea turvallisesti. Etikka-ruokasooda jää ainakin meillä käyttöön, sen verran hyvää jälkeä sillä sai aikaan!


Puhdasta tuli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti