30 kysymystä hevosenomistajalle -haaste

by - 16.5.20


Minut haastettiin Instagramin puolella vastaamaan vähintään viiteen kysymykseen 30 hevosenomistajille suunnatuista kysymyksistä. Olin nähnyt alkuperäisen listan kysymyksistä vastauksineen Maisan blogista jo aiemmin ja ajatellut vastaavani niihin omassa blogissani, joten nyt, kun haastekin on heitetty, on vähän niin kuin pakko ottaa se vastaan! Tässä tulee siis vastaukset kaikkiin 30 kysymykseen:

1. Kuka olet?

Olen 26-vuotias hevosenomistaja ja tällä hetkellä vielä maisteriopintojen loppusuoralla. Omistan yhden hevosen, lämminveriruuna Jimpan, jonka kanssa olemme kulkeneet yhdessä jo yli 10 vuotta.

2. Missä ja milloin aloitit hevosharrastuksen?

Ensimmäiset talutusratsastukset ratsastin Paavon tallilla Sievissä, mutta oikeasti ratsastuksen aloitin noin 11-vuotiaana Ellun tallilla Ylivieskassa. Kumpaakaan noista talleista ei enää ole, mutta mukavia muistoja jäi molemmista.

3. Suurimmat saavutuksesi?

Varmaankin ihan vain koko elämä. Ei sillä, että olisin saavuttanut jotakin objektiivisesti merkittävää, mutta mielestäni on aika suuri saavutus, että elämä tuntuu helpolta ja kivalta.

4. Mitä odotat tällä hetkellä?

Valmistumista, vakinaista työpaikkaa, oman kodin ostoa ja muutenkin tulevaisuutta. Pelonsekaisella innolla.

5. Elämäsi hevoset?

Jimppa on tietenkin yksi elämäni hevosista, onhan se ollut osa elämääni jo vuosikymmenen. Elämässäni on ollut muutamia jollain tavalla tärkeitä hevosia, kuten jo edesmennyt hoitohevoseni Jape ja ratsastuskouluajoilta turvaratsuni Tunkki. Toivottavasti tulevaisuus pitää sisällään vielä edes yhden elämäni hevosen lisää!

6. Suunitelmasi vuodelle 2020?

Suunnitelmiini kuuluu valmistuminen ja työllistyminen. Jimpan kanssa ei oikeastaan ole mitään suunnitelmia, muuta kuin nauttia yhteiselosta ja tehdä asioita, joista molemmat tykkäävät.

7. Miten rentoudut?

Pidin pitkään taukoa lukemisesta, koska jouduin opintojeni takia lukemaan niin paljon, ettei tehnyt mieli avata yhtäkään ylimääräistä kirjaa. Nyt olen kuitenkin alkanut taas lukemaan, ja varsinkin iltaisin se on ollut todella rentouttavaa. Tykkään myös pelata videopelejä, mutta ne eivät aina ole kovin rentouttavia. Jimpan kanssa puuhailu on yleensä myös rentouttavaa, jos osaan olla läsnä. Aina se ei onnistu, jos mielen päällä on liikaa asioita.

8. Oletko kilpailuhenkinen?

Olen, vaikka en siltä vaikutakaan. Haluan olla hyvä kaikessa, mitä teen, oli kyse sitten harrastuksesta, opinnoista tai töistä. En kuitenkaan pidä kilpailuhenkisyydestä itsessäni tai muissa ihmisissä, joten yleensä välttelen kilpailutilanteita.

9. Mitä harrastat?

Pääasiassa hevostelua. En enää ratsasta kovinkaan usein, mutta teen kaikkea muuta - maastakäsittelyä, lenkkeilyä, temppuja, kärryttelyä... Hevosharrastuksen lisäksi kirjoitan blogia, teen videoita ja päivitän Instagramia. Tänä keväänä olen myös aloittanut juoksemisen pitkän tauon jälkeen, minkä lisäksi treenaan myös kotona.


10. Mieleenpainuvimmat kokemuksesi hevosen kanssa?

Kaikki uudet onnistumiset. Ensimmäiset kerrat kaulanarulla, ensimmäinen maasto kaulanarulla, hyvin menneet matkaratsastuskisat. Ne hetket, kun olen uskaltanut luottaa Jimppaan ja huomannut, että se todellakin kannatti.

11. Miksi bloggaat?

Aloitin blogin pitämisen, koska halusin kertoa omasta hevosarjestani ja kehityksestäni Jimpan kanssa. Pikkuhiljaa mukaan on tullut myös mielipide- ja aihepostauksia. Bloggaaminen on yhä minulle mukava harrastus, jossa pääsen kirjoittamaan itselleni tärkeästä aiheesta ja olemaan luova.

12. Top 5 blogit tai sometilit?

Vaikea valita, sillä suosikit vaihtelevat paljon. Ehkä nämä kuitenkin ovat ne tämän hetken suosikit:

Nuorta verta
Kaktun talli
@voimahevonen
@punkerosta_atleetiksi
Hevonen, opettajani (tämä on podcast, mutta löytyy nyt myös Instasta)

13. Mikä on parasta elämässäsi juuri nyt?

Tasapaino. Opinnot ja työt rytmittävät arkea ja harrastukset sekä lemmikit tuovat elämään sisältöä. Juuri nyt elämässä on kaikki hyvin tämänhetkisestä maailmantilanteesta huolimatta.

14. Hevonen, jota ihailet?

Ihailen Jimppaa, koska kaikesta huolimatta se on säilynyt uteliaana, yritteliäänä ja optimistisena. Se on oppinut kertomaan olostaan ja haluistaan tavalla, jonka ymmärrän. Oikeastaan ihailen kaikkia hevosia, koska ne ovat omalla tavallaan niin älykkäitä, kärsivällisiä ja anteeksiantavia.

15. Vahvuutesi ja heikkoutesi hevosihmisenä?

Vahvuuksiini kuuluu ainakin rauhallisuus. Se on tullut varmasti osaltaan hevosten kanssa toimiessa, mutta olen muutenkin aika rauhallinen ihminen. Itsekriittisyys voi olla myös omalla tapaa vahvuus, sillä etsin aina parannettavaa omasta toiminnastani. Itsekriittisyys on myös syy siihen, miksi vahvuuksieni miettiminen oli niin vaikeaa!

Heikkouksiani ovat kärsimättömyys ja suorituskeskeisyys. Turhaudun helposti, jos hommat eivät suju. En aina osaa olla läsnä ja rentoutua, vaan yritän väkisin tehdä kaikesta jonkin suoritettavan tehtävän, jopa vihreän syöttelystä. En myöskään tykkää mennä oman mukavuusalueeni ulkopuolelle. Joskus tämä on oikeastaan hyvä piirre, mutta useimmiten lukisin sen silti heikkoudeksi.

16. Kuka on esikuvasi?

Hevosihmisistä Katariina Alongi. Kukaan ei ole osannut pukea sanoiksi niitä tunteita, joita moni hevosihminen itseni mukaan lukien tuntee tai on tuntenut, ehkä jopa hävennyt tai pelännyt. Katariinan opit ja tällä hetkellä erityisesti Hevonen, opettajani -podcast ovat auttaneet minua paljon suorituspaineiden, läsnäolon vaikeuden ja epämukavien tunteiden kanssa.


17. Mitä haluaisit oppia vuonna 2020?

Olemaan läsnä. Olemaan tyytyväinen siihen, mitä on, mutta myös uskaltamaan tehdä valintoja ja muutoksia.

18. Minkä luonteenpiirteen vaihtaisit itsessäsi?

Vaikka juuri sanoinkin itsekriittisyyden olevan yksi vahvuuteni, vähempikin riittäisi. Ehkä vaihtaisin siis osan itsekriittisyydestä lisäboostiin tervettä itsevarmuutta.

19. Mitä piirrettä inhoat ihmisissä?

Kilpailuhenkisyys, liiallinen itsekeskeisyys, kapeakatseisuus. Monille tekisi myös hyvää opetella lähdekriittisyyttä ja muistaa, että kokemus ≠ tieteellinen tosiasia.

20. Kallein ostoksesi?

Viimeisimmistä ostoksista varmaankin satula tai puhelin. Sama vastaus toimisi varmaankin koko elämän ajalta!

21. Epäsuosittu mielipiteesi?

Ratsastamisen kuuluisi olla vaihtelua kaikelle muulle, ei hevosen pääasiallinen liikutusmuoto. Monella istuu yhä tiukassa ajatus siitä, että hevosella täytyy ratsastaa päivittäin vähintään tunti. Tai jos ei ratsasteta, niin sitten täytyy juoksuttaa liinassa ja mielellään vielä joko sivuohjilla tai juoksutusjärjestelmällä...

22. Mitä ihailet toisissa ihmisissä?

Positiivisuutta, avuliaisuutta ja uskallusta kehua, kun on kehumisen aihetta, tai puuttua, jos on puuttumisen aihetta.

23. Mikä inspiroi juuri nyt?

Lisääntynyt valon määrä, lämpimämmät kelit ja Jimpan hyväntuulisuus.

24. Suurin paheesi?

Laiskuus. Menen mieluusti sieltä, mistä aita on matalin tai vielä mieluummin odotan, että joku avaa aidan portin. En yleensä jätä asioita viime hetkeen tai jätä tekemättä, mutta teen asiat mahdollisimman helpolla tavalla (mikä ei aina ole se paras tapa).

25. Mitä somekanavia käytät?

Kaikista aktiivisimmin Instagramia. Käytän lisäksi Facebookia, Youtubea ja Snapchatia. On mulla myös LinkedIn, mutta siellä olen lähinnä siksi, koska on pakko.


26. Unelmiesi työpaikka?

Sellainen, missä tunnen tekeväni jotain merkityksellistä ja missä viihdyn kaikella tapaa. Nyt olen haaveillut viestinnän hommista esimerkiksi kunnan tai koulun alaisuudessa, mutta en kuitenkaan vielä ole varma siitä, mikä olisi oikeasti se unelmien paikka.

27. Tärkeimmät ominaisuudet hevosessa?

Ekäpä uteliaisuus ja optimistisuus. On paljon helpompaa toimia sellaisen hevosen kanssa, joka odottaa asioista seuraavan enimmäkseen hyvää kuin pahaa. Uteliaisuus yhdistettynä optimistisuuteen tekee hevosesta helpon koulutettavan!

28. 3 biisiä, joita kuuntelet tällä hetkellä?

Pakko sanoa, että en ole vähään aikaan kuuntelemalla kuunnellut musiikkia tai ainakaan mitään tiettyä biisiä. Mutta jos olisin kuunnellut, biisit olisivat aika varmasti Musen, The 1975:n ja Cigarettes After Sexin tuotantoa.

29. Millainen hevosenomistaja olet?

Ahdistunut! Milloin ahdistaa hevosen terveys, milloin elämänlaatu tai raha. Aina jokin voisi olla paremmin.

30. Mitä haluat saavuttaa seuraavan viiden vuoden aikana?

Viiden vuoden päästä olen jo kolmekymppinen, mikä kuulostaa aika järkyttävältä. Toivoisin seuraavan viiden vuoden aikana löytäneeni mukavan, vakituisen työpaikan, menneeni naimisiin ja ostaneeni mieheni kanssa yhteisen kodin. Yhtä aikaa niin tavallisia mutta aika isoja tavoitteita siis!


Ja kuten haasteissa yleensä, lopuksi haastan kaikki muutkin vastaamaan näihin kysymyksiin!

Lue myös nämä!

2 kommenttia

  1. Mahtava kuulla että päästiin sun lemppari someihin! Sunkin blogi on mun listoilla, ihanaa että jaksat vielä kirjoittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tätä blogia jaksaa joku yhä lukea! 😊

      Poista