Hevospilates - mitä se on?

by - 27.9.20

Ratsastajille suositellaan usein oheisliikunnaksi pilatesta sen keskivartalon syviä lihaksia ja fysiologisesti oikeaoppista liikkumista vahvistavan luonteen takia. Lisäksi pilates syventää hengitystä, mikä on erityisesti jännittyville ratsastajille tärkeä taito. Pikkuhiljaa pilates on rantautunut myös ratsukon toisen osapuolen harjoittelumuodoksi, vaikka hevospilates onkin yhä melko tuntematon käsite.

Monet ovat kuitenkin tehneet hevospilatesta jo vuosia tietämättä siitä. Porkkanavenytykset ovat nimittäin hevospilatekselle tyypillisiä liikkeitä, ja varmaan lähes jokainen hevosharrastaja on joskus venytellyt hevostaan porkkanan avulla. Hevospilateksessa sitä, kuinka pitkälle hevonen venyy, tärkeämpää on kuitenkin oikeaoppinen liikerata ja oikeiden lihasten aktivointi. Perinteisissä porkkanavenytyksissä liikkeen laatuun ei välttämättä panosteta yhtä paljon, mikä erottaakin pilatesvenytyksen porkkanavenytyksestä.

Hevospilateksesta ei ole vielä kovinkaan paljoa kirjallisuutta ainakaan suomeksi. Yksi hyvä pilateksen perusteita opettava teos on Gillian Higginsin Kuinka hevonen toimii - Visuaalinen opas hevosen anatomiaan. Sitä olen itse käyttänyt pilatesliikkeitä harjoitellessani ja siihen tämäkin postaus pääasiassa perustuu. Tuo kirja löytyy luultavasti useimmista kirjastoista, joten siihen voi tutustua ihan ilmaiseksi! Higginsin kirjallisuutta on käytetty lähteenä myös tieteellisissä tutkimuksissa, joten uskallan sanoa, että siihen voi luottaa.

Miksi sitten tehdä pilatesharjoituksia hevosella? Tutkimuksissa on havaittu, että dynaamiset mobilisaatioharjoitteet, jollaisia pilatesliikkeetkin ovat, vähentävät epäsymmetriaa, parantavat ryhtiä ja tasapainoa ja vahvistavat erityisesti syviä lihaksia. Erityisesti nuoria hevosia, joilla ei vielä ole lihaksia kantaa ihmistä selässään, pilates auttaa kehittämään oikeita lihaksia tulevaa ratsunuraa varten. Pilates on myös kuntoutettaville hevosille oiva harjoitusmuoto palauttamaan menetettyjä lihaksia ja notkeutta. Eivätkä nämä harjoitteet ole turhia aktiivisessa käytössä oleville hevosillekaan, sillä vahvat lihakset ja notkea kroppa parantavat myös suorituskykyä ja ehkäisevät vammojen syntymistä. 

Miten pilatesliikkeet tehdään? Pilateksessa maltti on valttia. Liikkeitä ei kannata tehdä liian nopeasti, vaan syventää venytystä pikkuhiljaa niin kestoltaan kuin syvyydeltään. Hevosten kanssa pilatesliikkeet kannattaakin aloittaa hyvin pienestä, jotta hevonen oppii oikean liikeradan eikä yritä vain napata herkkua mahdollisimman helpolla tavalla. Yllä olevassa kuvassa venytys ei ole suunnattuna täysin oikein, vaan vihreä nuoli näyttää, minne oikeanlainen venytys pitäisi suunnata, jotta se aktivoisi oikeita lihaksia. Tämäkin venytys toimii, mutta paremman hyödyn siitä saisi irti, kun liikkeen suuntaisi enemmän takakavioon päin.

Erilaisten venytysliikkeiden lisäksi pilatekseen kuuluu muun muassa peruutukset, takaosan väistöt ja puomin ylitys. Näissäkin liikkeen laatu on tärkeää, eli esimerkiksi peruuttaessa hevosen tulisi liikkua pää alhaalla selkäänsä käyttäen. Puomin yli kävellessä oikean liikkumistavan harjoittelun voi aloittaa niin, että pyytää hevosta siirtämään yhden jalan kerrallaan puomin yli. Näin hevonen joutuu keskittymään kehonsa liikuttamiseen.

Pilatesta suositellaan tehtäväksi säännöllisesti 3-5 kertaa viikossa. Yhtä liikettä suositellaan tehtäväksi pari kolme toistoa per harjoituskerta, 5-10 sekunnin ajan kerrallaan. Pilatestreeni ei siis vie paljoa aikaa, vaan sen voi hyvin tehdä muun liikutuksen lisäksi. Koska pilateksella on positiivisia vaikutuksia hevosen ryhtiin ja oman kehon kantamiseen, voikin olla hyvä idea tehdä muutama harjoitus ennen ratsastusta aktivoimaan oikeita lihaksia.

Taivutus ryntäisiin on Jimpalle vielä hankala. Se lähtee herkästi viemään päätään alas vinossa, kuten kuvassa.


Aiotteko kokeilla pilatesta tai onko se jo osa teidän rutiinia? Kirjoitettuani tämän postauksen aion itse alkaa tekemään harjoituksia Jimpan kanssa entistä säännöllisemmin ja ottaa mukaan lisää erilaisia liikkeitä. Jimppa ei varmastikaan pane asiaa pahakseen, sillä se tykkää tehdä pilatesliikkeitä (asiaa auttaa varmasti palkinnoksi saatavat herkut...) 😇


Lähteet ja lisälukemista:

Higgins, G. & Martin, S. (2009). Kuinka hevonen toimii. Visuaalinen opas hevosen anatomiaan. (Engl. How Your Horse Moves).
King, M. (2009). Pilates For Horses?. Saatavilla osoitteesta https://thehorse.com/121659/pilates-for-horses/
Oliveira, K., Soutello, R., Fonseca, R., Costa, C., Meirelles, P., Fachiolli, D. & Clayton, Hilary (2015). Gymnastic Training and Dynamic Mobilization Exercises Improve Stride Quality and Increase Epaxial Muscle Size in Therapy Horses. Journal of Equine Veterinary Science. 35, 1-5. 10.1016/j.jevs.2015.08.006.
Stubbs, N.C., Kaiser, L.J., Hauptman, J. & Clayton, H.M. (2011), Dynamic mobilisation exercises increase cross sectional area of musculus multifidus. Equine Veterinary Journal, 43, 522-529. doi:10.1111/j.2042-3306.2010.00322.x

Lue myös nämä!

0 kommenttia