Pitkästä aikaa pääsimme valmennukseen, ja tällä kertaa valmentajanamme oli Mintti Rautioaho. Mintin opeissa emme ole aiemmin olleet, joten odotin lauantain valmennusta innolla. Olin myös kuullut pelkkää hyvää hänen valmennuksissaan käyneiltä, mikä tietenkin lisäsi mielenkiintoani!
Harmikseni sain edeltävänä iltana luultavasti ruokamyrkytyksen, jonka kanssa sitten valvottiin aamuun asti. Totta kai valmennukseen oli siitä huolimatta päästävä, vaikka vähän huonovointisena ja kalpeakasvoisena satulaan nousinkin.
Valmennuksessa jokainen ratsukko sai itselleen kuulokkeet, joiden kautta Mintti pystyi meitä ohjeistamaan. Tämä menetelmä oli mielestäni todella hyvä, sillä kuulokkeiden ansiosta valmentajan ei tarvinnut huutaa tullakseen kuulluksi, ja varsinkin tuulisella säällä (kuten lauantainakin) ohjeet hukkuvat helposti tuulen huminaan. Ainoa miinus oli, etteivät ainakaan omat kuulokkeeni pysyneet korvissa kovin hyvin, vaan niitä sai olla koko ajan asettelemassa uudelleen. Katsojatkin saivat halutessaan käyttää kuulokkeita kuunnellakseen opetusta.
Valmennuksessa keskityttiin perusasioihin: aktiivisuuteen, tasapainoon ja rentouteen, kevyen ja hevosenkin kannalta helpon ratsastuksen päätyökaluihin. Ihan ensiksi keskityimme hevosen ratsastamiseen suoraksi, mikä oli etenkin meille tarpeellinen harjoitus. Mintti muistutti, että hevosen suoruus kulkee turvan, sään ja hännän kautta, eli näiden kolmen tulisi olla samalla viivalla.
Jimpalle kentällä meno oli paha paikka, sillä keväisin kenttä muistuttaa enemmän tai vähemmän pientä järveä, eikä tämä kerta ollut poikkeus. Onneksi edes osa vedestä oli ehtinyt kuivua, eikä kenttä ollut niin huonossa kunnossa kuin aiemmin. Silti vesilammikot olivat ruunalle suuri haaste, eikä niihin voinut astua ennen kuin oli ensiksi varovasti kokeillut, hukkuuko niihin. Ravin kannalta tämä oli huono juttu, sillä Jimppa ei suostunut ravaamaan yhdenkään lätäkön ylitse, vaikka sitä kuinka pyysi eteen.
Ratsastus tapahtui kahdella pääty-ympyrällä, molemmat eri kierroksissa. Harjoittelimme oikeanlaista taipumista ja kääntymistä, jotka säästävät hevosta rasitukselta, kun hevonen kantaa käännöksissä ratsastajan oikein. Hevosen tulisi taipua säästä asti, sillä pelkkä kaulan taivuttaminen on ylitaipumista. Käännöksissä oikein ratsastajaa kantava hevonen kääntää ryntäitään ja astuu sisätakajalallaan alleen, mitä hevonen ei luonnossa kääntyessään tee. Esimerkiksi laitumella kääntyessään hevonen kaataa painonsa sisälle päin ja näin muuttaa suuntaansa, mutta ratsastaessa se ei ole hyväksi. Ratsain hevonen työntää ulkokylkeään ulos ja heittää ratsastajan mukanaan ulospäin, kun sisätakajalka ei astu hevosen alle käännöksissä. Ratsastajan tulisi kääntyessä toimia ns. tiskirättinä, jolloin ylävartalo kääntyy, mutta lantio pysyy paikoillaan.
Loppukäyntejä pitkin ohjin |
Yksi tärkeimmistä asioista, joka valmennuksesta jäi mieleen, oli oikeanlainen reagointi pohkeisiin. Mintti muistutti, että jotta hevoselta voi jotain asiaa pyytää, sen tulee ensiksi osata se. Tärkeää on varmistaa, että hevonen reagoi pohkeeseen oikein, eli sitä pyydettäessä pohkeista eteen, hevosen tulisi venyttää kaulaansa, nostaa selkäänsä ja sen seurauksena myös ottaa takajalkansa alleen.
Jimpan kanssa pääsimme tätä harjoittelemaan, kun paneuduimme laukan parantamisen saloihin. Laukka ei tällä kertaa onnistunut, mutta yhden hyvän noston saimme aikaiseksi. Saimme ohjeeksi keskittyä suoruuteen ja tyyneyteen laukannostoissa, jotta laukka pyörisi paremmin. Jos hevonen jännittyy, on rentous pyrittävä löytämään uudelleen. Jännittynyt ja pelokas hevonen ei opi, joten harjoittelutilanteessa rentous on avainsana oppimiseen.
Kaiken kaikkeaan pidin valmennuksesta paljon, vaikka muutamat tekijät hieman haittasivat työskentelyämme. Saimme silti useita onnistumisia, ja lopuksi Jimppakin alkoi toimimaan paremmin, eikä se edes välittänyt märästä pohjasta niin kauheasti (lammikot olivat silti iso ei). Toivon mukaan saisimme tulevaisuudessakin käydä myös Mintin valmennuksissa, sillä hänen opetus- ja ratsastustyylinsä ovat paljolti sitä, mitä itse ratsastukselta haen.