Tee-se-itse kuolaimettomat - täysin ilmaiseksi!

by - 21.3.18

Aurinko häikäisi niin, että puolessa kuvista Jimppa oli silmät kiinni!

Pidemmän aikaa meitä seuranneet tietävätkin, että jätin aikoinaan Jimpalta turpahihnan pois suitsista kokonaan. Useamman vuoden se makasi varustelaatikon pohjalla käyttämättömänä, mutta vihdoin keksin sille uuden tarkoituksen!

Olin jo jonkin aikaa pohtinut, olisiko Jimpalle parempi vaihtoehto jokin sidepull-tyyppinen kuolaimeton sen hackamorejen tilalle. Nyt sillä on ollut käytössä sileällä center-hackamoret, jotka toimivat kukkahackamoren tavalla, mutta mielestäni ne ovat turhan suuret ja välillä tuntuu, että avut eivät ole tarpeeksi selkeät.

Koska Jimpalla on varusteita enemmän kuin yhdellä hevosella sietäisi olla, en halunnut ostaa uusia kuolaimettomia. Muistelin jonkun kehitelleen kuolaimettomat riimun renkaista, joten ensiksi mieleeni tuli kokeilla samaa - mutta  sitten varustelaatikkoa kaivellessani silmiini osuikin tämä unohtunut turparemmi!



Kiinnitin vain ohjat turparemmiin ja kaivoin samaan suitsipakettiin kuuluneen timanttiotsapannan laatikosta mukaan - ja kuolaimettomat olivat valmiit! Koeratsastin keksintöni seuraavana päivänä, ja ne pysyivät hyvin päässä ja Jimppa toimi niillä kivasti. Emme tosin päässeet kokeilemaan suitsia vielä kunnon sileäntreenissä, sillä ratsastin Jimpan vain pellolla syvässä hangessa, mutta ainakin hevonen kääntyi ja pysähtyi pyydettäessä. :D

Turparemmin niskahihna on todella ohut, joten siihen pitää kyllä laittaa jokin pehmuste. Ohjat olivat vähän tönköt, mikä johtunee ehkä vain siitä, että otin ne juuri ensimmäistä kertaa käyttöön. Kuitenkin mietin, että jokin toisenlainen kiinnitys ohjille olisi parempi. Näissä suitsissa ei myöskään ole leukahihnaa, minkä takia liian kova veto toisesta ohjasta nostaa poskihihnan melkein silmiin asti. Tämä tapahtui kuitenkin vain silloin, kun talutin Jimppaa maasta ja se järkyttyi autokuskille juttelevasta ihmisestä niin, että minun piti pidättää sitä toiselta puolelta vahvemmin. Tavallisesti ratsastaessa näin ei siis pitäisi käydä, mutta ehkä eri säädöillä sekin ongelma katoaisi.

Nämä päässä syöminenkin onnistuu!

Turpahihnan hyvä puoli esimerkiksi riimulla ratsastamiseen verrattuna on, että se ei (ainakaan meillä) lähde pyörimään pään ympäri samalla tavalla kuin riimu. Jos kiinnostusta kuolaimettomiin on, mutta sellaisia ei viitsi vain kokeiluksi hankkia, tämä on helppo vaihtoehto muuttaa tavan suitset kuolaimettomaksi versioksi! Ensimmäistä kertaa kuolaimettomilla ratsastavien tulee tietenkin muistaa kouluttaa hevonen vastaamaan paineeseen halutulla tavalla, jos sitä ei sille ole ennestään opetettu.

Käykäähän myös tykkäämässä meidän uusista Facebook-sivuistamme! Julkaisen siellä niin blogipostauksia, arjen palasia kuin muutakin materiaalia, jota ei blogin muilla kanavilla näy. :)

Lue myös nämä!

6 kommenttia

  1. Ihan hyvä muuten mutta laske turpista alaspäin ettei paina poskiluuhun. Toinen, turparemmin poskihihnat on ommeltu yksinkertaisella ~6mm langalla kiinni. Niihin ei ole tarkoitus kiinnittää mitään. Jos hevonen päättää lähteä, on todennäköistä että sivuremmit pettää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nuo säädöt ovat vielä hakusessa, lisäksi pitäisi saada sekä turpis että otsapanta asettumaan paremmin, kun ovat niin koppuraisia (varmaan kun en ole niitä käyttänyt...). Hyvä huomio, jos tällaisia käyttäisi jatkuvasti, niin parempi vaihtoehto on tietenkin ihan kunnolliset päävehkeet!

      Poista
  2. Mikset osta kuolaimettomia suitsia? Ne ei mene silmille :) meillä ponilla hööks versiio

    VastaaPoista
  3. Nämä meni heti kokeiluun! Yleensä mennään pelkällä riimulla, niin testataanpa nyt näin. Ainoaksi ongelmaksi muodostui, että otsapanta valuu, kun mitään ylimääräisiä remmejä ei tule samasta 'välistä'. Onks sulla tähän jotain vinkkiä, vai onko tuo sun otsapanta sen verran tiukka ettei se valu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kokeilit! Riimukin on hyvä vaihtoehto, siihen saa ehkä paremmin ohjatkin kiinni 😊 Tosiaan tuo kuvissa ollut otsapanta oli Jimpalle normaalisti vähän liian lyhyt, niin ei valunut pelkän turpahihnan kanssa. Otsapannalla ei yleensä ole muuta tehtävää kuin olla koristeena, joten ilmankin voi hyvin mennä. Tuossa ylempänä yksi kommentoija huomautti myös turparemmin ommelten heikkoudesta, joten se kannattaa pitää mielessä, kun kokeilee!

      Poista