"Kuolain on turvallinen, koska se on hevoselle tuttu"
Oletko koskaan ajatellut, että käytät maastossa/ajaessa/tehdessä sitä tai tätä hevosella kuolainta, koska se on sille tuttu ja toimiva vaihtoehto? Et varmastikaan ole ajatustesi kanssa yksin. Suurin osa hevosista opetetaan toimimaan kuolaimilla, kun niitä aletaan ratsuttamaan tai opettamaan ajolle. Ei siis ihme, että moni luottaa hevosen osaavan kääntyä ja pysähtyä paremmin kuolaimella hankalissakin tilanteissa ─ siihenhän se on tottunut!
Olen välillä törmännyt ehkä vähän kummalliseen ajatusketjuun sitä perustellessa, miksi joissain tilanteissa kuolain olisi jotenkin ylivoimaisesti kuolaimetonta turvallisempi vaihtoehto. Ihmiset näkevät kuolaimen turvallisempana siksi, että se on hevoselle tuttu ─ eli hevonen on opetettu reagoimaan kuolaimen paineelle halutulla tavalla. Tämän takia kuolaimeton ei puolestaan hätätilanteessa toimisi, koska hevonen on tottunut toimimaan kuolaimella.
Jo varsana ihan kaikki hevoset opetetaan reagoimaan pään alueelle tulevaan paineeseen, kun niille laitetaan riimu päähän. Jokaisen hevosen tulisi siis ymmärtää talutuskäytöksen perusteet ja tietää, että tietty paine riimusta tarkoittaa pysähtymistä ja toisenlainen paine taas kääntymistä ja niin edelleen. Vasta myöhemmällä iällä hevonen tutustuu kuolaimeen ja oppii, miten sen kanssa toimitaan ─ ja koko tämän ajan, päivittäin, sen kanssa työskennellään riimulla.
On toki eri asia ratsastaa tai ajaa kuolaimettomilla kuin taluttaa hevosta riimusta. Taluttaessa hevoselta harvemmin pyydetään asetusta tai taivutusta, eikä sen muutenkaan tarvitse vastata paineeseen kuin ratsastaessa. Sen takia hevosta, jolla on aina ratsastettu kuolaimella, ei voi noin vain vaihtaa kuolaimettomaksi, jos sille ei ensin opeta oikeaa tapaa reagoida paineeseen. Ihan samalla tavalla toimitaan myös silloin, kun hevonen opetetaan kuolaimelle; se metallipala suussa ei suinkaan ole siellä syntyjään, eivätkä hevoset tule maailmaan valmiiksi kuolaimelle opetettuina.
Tämän takia en ymmärräkään, millä tavalla kuolain voisi esimerkiksi maastossa olla turvallisempi kuin kuolaimeton, jos hevoselle on opetettu molemmat vaihtoehdot. Jos taas hevosta ei jaksa opettaa vastaamaan paineelle oikein, niin kyllä, silloin on turvallisempaa käyttää sitä suitsitusta, mille hevonen on jonkun toimesta opetettu ─ ei siksi, että kuolaimella olisi jotain erityislaatuisia ominaisuuksia, jonka avulla hevonen kuin hevonen on hallittavissa, vaan siksi, että hevonen ei tiedä, mitä esimerkiksi turvan päälle tuleva paine tai istunnan tiivistäminen tarkoittavat.
Loppujen lopuksi hevonen ja sen kanssa käytetyt välineet ovat vain yhtä toimivia kuin niiden käyttäjäkin. Miten luulisit, että aina kuolaimettomilla ratsastettu hevonen toimisi, jos sille vaihdettaisiin sen enempää valmistelematta kuolaimet suuhun?
7 kommenttia
Täyttä asiaa jälleen kerran. Sun postauksia on todella kiva lukea.
VastaaPoistaKiitos kivasta kommentista, Jenny! Mukava kuulla, että pidit postauksesta 😊
PoistaItse olen vaihtanut hoitohevoselleni kuolaimettomat, koska se toimi yksinkertaisesti niiden kanssa paremmin ja oli turvallisempi. Kuolaimet saivat hevosen pelkäämään kaikkea, koska stressaa niitä ihan järjettömästi. Tamma on muutenkin kivan elämän kokenut.
VastaaPoistaNuorempi hoitohevonen on nyt alusta asti opetettu kuolaimettomalle ja kyllä luotan siihen, että se niillä käsissä pysyy. Tämä tuli testattuakin viime viikolla, kun nuorukainen näki elämänsä ensimmäisen kerran lehmiä. Meinasi paeta paikalta, mutta kuunteli silti ratsastajan pidätteet, eikä tultu nelillä kotia 😂
Hyvää pohdintaa siis minunkin mielestä! Ei nuo välineet niin mustavalkoisia ole ja aina kaikessa pitää muistaa, että ne kaikki asiat, joita hevonen ihmisen kanssa tekee, on sille opetettu ihmisen toimesta.
Kirjoitusvirhe, tuo vanha tamma on siid kovan elämän kokenut, ei kivan 😂 Nykyään toki pyritään tehdä kaikesta mahdollisinman kivaa hänelle, koska on sen ansainnut.
PoistaVarmasti hyvä päätös siirtyä kuolaimettomiin, jos taustalla on traumaattisia kokemuksia kuolaimen kanssa.
PoistaTuollaisissa uusissa tilanteissa huomaa kyllä nopeasti, ymmärtääkö hevonen paineen oikein vai tarvitseeko vielä opetella lisää. 😄 Teillä vaikuttaisi siis oppi menneen perille! Oon samaa mieltä, että kuolaimet vs. kuolaimettomat ei ole täysin mustavalkoinen juttu. Ei pidä unohtaa, että se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Kiitos kommentista 😊
Onko joku oikeasti sitä mieltä, että kuolain on turvallisempi siksi, että se on hevoselle tuttu? Itse ajattelen, että kuolain on turvallisempi, koska sillä saa kohdistettua hevoseen hyvin voimakkaan paineen. Siksi moni hevonen reagoi siihen helpommin kuin kuolaimettomaan, silloinkin kun niillä on pakoreaktio päällä (toki jotkut hevoset eivät reagoi silloin mihinkään).
VastaaPoistaOman ponini olen harmillisesti onnistunut jo varsana opetettua siihen, että paine riimussa ei ole kuin ehkä vähän hidaste, jos itseä huvittaa mennä johonkin muualle kuin mihin ihminen haluaa. (Se pääsi varsana pari kertaa vetäisemään itsensä irti.) Poni reagoi riimun paineeseen herkästi silloin, kun sillä ei ole itsellään parempaa ideaa. Eli se kyllä tietää, miten paineeseen kuuluisi reagoida, mutta aina ei vaan huvita. Naruriimu toimii jonkin verran paremmin, koska sekin on aika kova väline. Olen kokeillut myös orbitless-kuolaimetonta, jota poni piti samalla lailla ohjeellisena kuin riimua. Kuolaimella poni sen sijaan pysähtyy 99-prosenttisen varmasti, joten totta kai se on turvallisempi ja siksi sitä käytän.
Kyllä on, vaikka itseänikin sellainen ajattelu ihmetyttää. Hyvin voimakas paine paniikkitilanteessa on kaksipiippuinen juttu, pakoeläimenä paine/kipu voi myös pahentaa paniikkia entisestään. Pakoreaktiossa erittyy myös paljon adrenaliinia, jonka takia kovakaan kipu ei vaikuta tilanteessa hevoseen. Tällaisessa tilanteessa ei tosiaan ole väliä, millä hevosta yrittää hallita 😅
PoistaTuo kertomasi tilanne kuulostaa samalta kuin kuolaimelle painava hevonen, joka toimii paremmin kovemman kuolaimen kanssa (kunnes turtuu sillekin) - molemmissa on kyse paineeseen reagoinnista. Virheitä sattuu kouluttaessa jokaiselle, mutta niitä voi aina korjata, vaikka siihen voikin mennä tuplasti aikaa! Uskoisin siis uudelleenkoulutuksen ja paineelle herkistämisen olevan paikallaan, jotta poni ymmärtää, mitä eri kohtaan tuleva paine tarkoittaa.
En näe kuolaimenkaan käytössä mitään pahaa, jos se hevoselle sopii ja sitä käytetään oikein. Aika moni kuitenkin oudoksuu kuolaimettomia turvallisuussyistä, vaikka suurin turvallisuustekijä hevosen kanssa ei ole käytetyt välineet, vaan koulutus.