Persoonallisuudet testissä - hevosen ja omistajan persoonallisuustyypit

by - 11.3.20

Introvertit piilosilla.

Persoonallisuustestit ovat ainakin minun mielestäni mielenkiintoista ajanvietettä. Vaikka niille ei antaisikaan paljoa painoarvoa, on tulosten lukeminen silti ihan kiinnostavaa (jopa niiden "mikä leipä olen" -testien 😄). Niistä voi aina oppia jotakin uutta niin itsestään kuin muistakin, vaikkei tuloksia kannatakaan lukea turhan tarkkaan. Netti on täynnä erilaisia persoonallisuustestejä, mutta yksi varmastikin tunnetuimmista on Myers-Briggsin tyyppitesti, eli se, josta tulokseksi saa liudan kirjaimia, joista persoonallisuus rakentuu.

Tein yhden tällaisen persoonallisuustestin Kaktun tallin Instagram-tarinan innoittamana. Tiesin jo valmiiksi olevani introvertti, mutta muuten en ollut aiemmin ajatellut persoonallisuustyyppiäni tarkemmin. Osaan kysymyksistä oli hankala vastata, sillä tilanteesta ja jopa mielialasta riippuen olisin valinnut eri vaihtoehdon. Jos siis olisin tehnyt testin suuren onnistumisen jälkeen iloisena ja voittamattomalla fiiliksellä, saattaisin olla jotain aivan muuta kuin hyvin keskivertoisen päivän illalla ennen nukkumaanmenoa tehdyn testin jälkeen. Mutta sen enemmittä puheitta, mennään itse testitulokseen!

Persoonallisuustyyppini on testin mukaan INFP-T, eli sovittelija. Kirjaimet tulevat eri persoonallisuuden osasista: I = introvertti, N = intuitiivinen, F = tunteva, P = spontaani. Yleensä persoonallisuustyypeistä puhutaan vain näiden neljän kirjaimen muodostamina tyyppeinä, mutta tässä testissä testattiin lisäksi viidettä osasta, joka minulla on T = turbulent eli myrskyisä, sekasortoinen (tästä en löytänyt selvää suomenkielistä käännöstä). Koska ainakaan itselleni nämä eivät kerro juuri mitään, avaan seuraavaksi vähän tätä persoonallisuustyyppiä. Tiedot ovat 16personalities-sivustolta, jolla tein kyseisen testin.


INFP-ihmiset ovat usein hiljaisia, avarakatseisia ja kekseliäitä. He ovat idealisteja ja seuraavat periaatteitaan. Luovuus, joustavuus ja ahkeruus ovat tyypillisiä vahvuuksia, kun taas heikkouksina tälle tyypille mainitaan liika idealistisuus, epäkäytännöllisyys ja asioiden ottaminen henkilökohtaisesti. -T eli Turbulent kertoo siitä, että INFP-ihminen vaatii itseltään usein liikoja, uskoo olevansa laiska ja arvottaa itseään työnsä tulosten ja tehtyjen virheiden kautta.

Voin sanoa, että testin tulokset kuulostivat aika lailla itseltäni. Välillä oli jopa huvittavaa lukea tekstiä, joka kuulosti niin samalta, kuin miltä itse sisällään tunsi. Joissakin asioissa olin myös vähän eri mieltä, mutta pääasiassa pystyin samaistumaan tuloksiin.

Tämän kokemuksen jälkeen halusin tietenkin testata myös Jimpan persoonallisuuden. Hevosten oma persoonallisuustestissä on jako neljään persoonallisuustyyppiin vahvemman aivopuoliskon ja introverttiyden/ekstroverttiyden mukaan. Horsenality-taulukon voi käydä lataamassa täältä.

Kuten omistajansakin, Jimppa on aika selkeä introvertti. Se on matalaenerginen ja sillä on taipumus enemmänkin pysähtyä kuin paeta. Se on myös hyvin ruokaorientoitunut, helposti tylsistyvä ja utelias, jotka viittaavat siihen, että sille vahvempi aivopuolisko on vasemmanpuoleinen. Näin Parellin sivuilla sanotaan left-brain introvert -hevosista:

"Welcome to the land of “Why should I? What’s in it for me?” This horse reads people like a book. He knows what you want and he’s not going to give it to you unless you treat him right.
Even though he appears stubborn or lazy, he’s not at all lazy in the mind! He may move slowly, but he’s always thinking quickly
"

Lyhyesti suomennettuna LBI-hevoset ovat siis fiksuja eivätkä tee asioita ilman hyvää syytä (= palkkaa). Ne voivat ulospäin vaikuttaa itsepäisiltä tai laiskoilta, vaikkeivät sitä olekaan.

Ruoka aina etusijalla!

Vaikka omasta mielestäni Jimppa on selvästi eniten left-brain introvert, välillä se on myös muita horsenality-persoonallisuustyyppejä. Siksi en lähtisikään kategorisoimaan hevosia väkisin yhteen laatikkoon, kuten en ihmisiäkään. On myöskin huomioitava, että "laiskuus" tai hitaus (tai muut piirteet) voivat johtua myös muusta kuin hevosen persoonallisuudesta. Esimerkiksi kipu muuttaa käytöstä joskus paljonkin.

Oletteko te testanneet omaa tai hevosenne persoonallisuustyyppiä? Pitivätkö tulokset paikkansa omasta mielestänne? Vaikka tuloksiin kannattaakin suhtautua varauksella, voivat ne silti auttaa ihmisiä ymmärtämään toisiaan ja hevosiaan paremmin. Tärkeintä on, ettei käytöstä katso vain persoonallisuustyyppien takaa, jolloin mahdolliset ongelmat voivat jäädä huomaamatta.

Lue myös nämä!

0 kommenttia