Hamppuöljyä hevoselle - heppahampun hyödyt kahdeksan kuukauden kokemuksella

by - 29.4.20

Kaupallinen yhteistyö Murtolan HamppuFarmin kanssa.


Viime vuoden alkusyksystä sain tilaisuuden kokeilla Jimpalla Murtolan HamppuFarmin heppahamppuöljyä. Hamppuöljy on ollut osana Jimpan ruokintaa jo kahdeksan kuukautta, joten nyt on hyvä hetki tarkastella, onko öljystä ollut meille hyötyä.

Yleensä tähän aikaan vuodesta Jimppaa kutittaa joka puolelta, mutta tänä vuonna kutina on ollut yllättävän vähäistä. Karvanvaihto tuntuu kuitenkin olevan pahimmillaan ainakin harjaajan näkökulmasta, eli myös karvakutinan luulisi olevan voimakkainta juuri nyt. Hamppuöljystä sanotaan, että se soveltuu erityisesti iho-ongelmallisille, esimerkiksi kesäihottumasta kärsiville hevosille. Jos siis kevään kutinan vähyys johtuu hamppuöljystä, ehkä kesälläkin Jimppa pääsisi vähän helpommalla! Sillä ei onneksi ole kesäihottumaa, mutta ötökät saavat ihon kutisemaan etenkin loppukesästä.


Viime kengityksessä kengittäjä totesi, että Jimpan kavioaines on vahvaa ja kasvaa hyvin. Vaikka Jimpan kaviot ovatkin olleet oikeastaan aina ihan hyvässä kunnossa, uskon hamppuöljyllä olleen positiivisia vaikutuksia myös kavioihin. Hamppuöljy sopiikin ruokintalisäksi hevosille, joiden kavioaines on heikkoa. On todella mukava kuulla, että kaviot kasvavat ja voivat hyvin, kun kyseessä on kuitenkin jo seniori-ikäinen hevonen!

Öljyä käytetään yleisesti energialisänä, mihin se soveltuukin hyvin sisältäessään paljon energiaa. Jimpan tapauksessa lisäenergialle ei ollut alkujaan tarvetta, vaan päinvastoin - ruuna oli kesän jäljiltä laihdutuskuurilla. Hamppuöljy ei kuitenkaan ole haitannut laihdutusta, vaan paino on hiljalleen pudonnut ja mahanympärys pienentynyt lisäenergiasta huolimatta.

Viime vuonna toivoin, että öljylisä auttaisi kasvattamaan Jimpan harjaa. Sen kesällä poikki hinkkaama osa harjasta onkin kasvanut hyvin takaisin mittaansa, mutta muuten Jimpan harja sekä häntä ovat pysyneet melko lailla samassa pituudessa. On kai vain hyväksyttävä, ettei Jimpalta löydy tukkajumala-geeniä - paraskaan öljy ei voi taikoa lisäsenttejä harjaan, joka on jo yksilöllisessä maksimipituudessaan. Jouhet ovat kuitenkin olleet paremmassa kunnossa, vaikka lisämittaa niihin ei ole tullutkaan.

No, on häntä ainakin kasvanut vähän tuuheammaksi viime syksystä! (Vas. nykyhetki, oik. lokakuu 2019)
Viimeisenä huomiona on se, että hamppuöljy on tehnyt Jimpan ruoasta maistuvamman! Tällä hetkellä sillä on käytössä hiekkamainen kivennäinen, josta se ei yksistään tykkää. Kun vaihdoin Jimpalle pellavan tilalle uuden rehun, jota ei tarvitse turvottaa, epäilin Jimpan jättävän koko annoksen syömättä kivennäisen takia. Hamppuöljy kuitenkin pelasti tilanteen, sillä sen avulla kivennäinen sekoittuu muuhun rehuun. Tämä huomio ei siis niinkään liity hamppuöljyn tuomiin fyysisiin muutoksiin, mutta mielestäni se on silti positiivinen lisä kokonaisuuteen.

Jos hamppuöljy tai muut hampputuotteet kiinnostavat, kannattaa käydä Murtolan HamppuFarmin sivuilla tutustumassa tuotteisiin ja itse kasviin. Tilauksen saa myös kotiinkuljetuksella ja samalla tuet kotimaista pienyritystä nyt vaikeana aikana!

Lue myös nämä!

0 kommenttia