Harjoituspäiväkirja: viimeinen neljännes ja yhteenveto kuluneesta vuodesta

by - 12.1.21


Toissa jouluna sain silloiselta talliltamme joululahjaksi Hevoskoulutus.fi:n ja Fitsteedin hevosen harjoituspäiväkirjan, johon olen parhaimpani mukaan merkinnyt Jimpan liikutukset. Päiväkirjasta löytyy toki muitakin ominaisuuksia, kuten aukeama lääkityskirjanpidolle, kengitysaikataulu ja taulukot hevosen lihaskunnon kartoittamista varten. Täällä blogin puolella olen kuitenkin keskittynyt vain liikutuskalenteriin, vaikka muitakin kohtia olen silloin tällöin täytellyt.

Ennen viimeisen neljänneksen läpikäyntiä jaan omia ajatuksiani päiväkirjan täyttämisestä ja hyödyllisyydestä. Jonkinlainen kalenteri on mielestäni ihan hyvä idea, jotta pysyy perillä etenkin hevosen huoltojutuista. Itse kuulun siihen joukkoon, jolle tulee aina yllätyksenä, että taas on aika kengitykselle, raspaukselle tai rokotukselle... Aika tuntuu lentävän ohi ihan huomaamatta! Sen takia minulle onkin tärkeää saada rutiiniasiat valmiiksi ylös, jotta en havahdu edellisenä iltana siihen, että en ole muistanut pyytää eläinlääkäriä paikalle.

Mitä liikutusten merkitsemiseen tulee, näin tarkka kirjanpito viikon liikutuksista osoittautui itselleni sopimattomaksi. Päiväkirjan täyttäminen tuntui välillä raskaalta ja aloin herkästi suorittamaan viikon liikutuksia, mikä söi motivaatiota. Itselleni sopii paremmin se, että yritän vain pitää liikutuksen mahdollisimman monipuolisena ilman tarvetta pitää liikutuskerroista kirjaa. Näin en kehitä itselleni enempää suorituspaineita ja pode huonoa omaatuntoa, jos välillä on ollut kevyempää. Jos harrastaisin tavoitteellisesti, voisi tarkemmasta kirjanpidosta ollakin hyötyä. Jimpan kanssa tavoitteena on vain pitää ruuna terveenä ja tyytyväisenä, joten ihan näin tarkkaa päiväkirjaa en koe kaipaavani. Ajattelin kuitenkin hyödyntää päiväkirjan muita osia, joita jäi vielä vuoden jälkeen jäljelle. Siihen saa kätevästi hierojan kommentit, lihavuuskunnon seurannan ja muut hevosen hyvinvoinnin kannalta tärkeät tiedot ylös.

Viimeinen neljännes oli maastakäsittelypainotteinen, kuten koko vuosi. Loppuvuodesta ongelmaksi muodostui pari irronnutta kenkää juuri liukkaimpaan aikaan sekä kaatuminen tarhassa, jonka vuoksi Jimppa oli kevyemmällä liikunnalla vähän aikaa. Sen lisäksi viimeistelin pro gradu -tutkielmaani, joten välillä Jimpan liikutus jäi taka-alalle gradustressin vuoksi.

Liikutukset numeroina koko vuodelta:

💚 Maasta käsin: 182 kertaa
💛 Ratsastus: 17 kertaa
❤️ Ajo: 14 kertaa
💙 Maastoratsastus: 29 kertaa

Liikutusten keskiarvo: 7.9/10

Yhteensä 242 liikutuskertaa

Kuten näkyy, pääasiassa viime vuonna liikuttiin maasta käsin. Kävimme kävelyillä, teimme mäkitreeniä, ylitimme puomeja, venyttelimme pilatesliikkeillä, ohjasajoimme, kokeilimme maastaratsastusta... Eli vaikka päiväkirjan sivut täyttyivät vihreästä, se ei meidän tapauksessamme tarkoittanut sitä, etteikö liikutus olisi silti monipuolista!

Selässä kävin alle 50 kertaa, eli en läheskään viikoittain. Kärryttelykerrat lisääntyivät loppuvuotta kohden, kun muutimme parempiin kärrymaastoihin ja luottamukseni Jimpan kanssa ajeluun kasvoi. Uskonkin, että tänä vuonna ajamme paljon enemmän! Vaikka ei se haittaa, jos jatkammekin maastakäsittelylinjalla. Jimppa on mielestäni ollut paljon motivoituneempi lähtemään tekemään kanssani asioita, kun ratsastus on jäänyt vähemmälle ja maastakäsittely lisääntynyt.

Ja loppuun vielä ne viimeisen neljänneksen viikkokatsaukset! Mitä tykkäsitte tästä postaussarjasta, oliko meidän liikutuskalenteria kiinnostava seurata?







Lue myös nämä!

0 kommenttia