Hevonen elää kehuilla - vai elääkö?
Kun puhutaan positiivisesta vahvisteesta ja erityisesti ruoan käyttämisestä palkintona, monet hevosihmiset nostavat esiin sen, että pelkkä äänellä kehuminen riittää hevoselle palkinnoksi. Onko asia kuitenkaan näin? Riittääkö pelkkä kehu hevoselle palkinnoksi?
Ranskalaisessa tutkimuksessa havaittiin, ettei sekundääri eli toissijainen vahviste (= kehu) ollut tehokas palkinto hevosille. Tämä artikkeli kertoo kyseisestä tutkimuksesta, jos alkuperäistä ei pääse lukemaan.
Tässä tutkimuksessa kehumiseen liitettiin aluksi ruokapalkinto, jotta kehusta saatiin muodostettua sekundäärivahviste. Sen jälkeen hevosten tuli suorittaa sama tehtävä, kartioon koskeminen, mutta toisen ryhmän hevoset saivat palkinnoksi vain kehuja ja toisen ryhmän hevoset eivät minkäänlaista reaktiota tutkijoilta. Ryhmien välillä ei ollut eroa tuloksissa - kummankin ryhmän hevoset suoriutuivat huonommin kuin alkuperäisellä asetelmalla ruokapalkinnon kanssa. Kehu ei siis tässä tutkimuksessa ollut sen tehokkaampi kuin täysi reagoimattomuus.
Aihetta on tutkittu vasta hyvin vähän, joten täyttä varmuutta suuntaan tai toiseen ei vielä ole. Tällä hetkellä tutkimusnäyttöä on kuitenkin siitä, että kehu ei toimi palkintona yksistään. Aihetta on tutkittu myös koirilla, ja tulokset ovat olleet samansuuntaisia: koirat valitsevat mieluummin silityksen kuin pelkän kehumisen, eikä kehumisella tai reagoimattomuudella ollut koirienkaan kannalta eroa.
Hevoset eivät puhu kieliä ihmisten tavoin, eivätkä sanat itsessään siis tarkoita niille mitään. Joskus tuntuu, että eläimet ymmärtävät puhetta, mutta sille löytyy kyllä todennäköisempi selitys: ne ovat oppineet yhdistämään tietyn sanan (eli tietyn äänen) johonkin sitä seuraavaan asiaan. Esimerkiksi "lenkille" saa koiran juoksemaan ulko-ovelle innoissaan, koska kyseisen sanan jälkeen ihminen vie sen ulos, tai sana "ruoka" saa hevosen höristämään korviaan kiinnostuneena, koska sana edeltää ruoan saapumista. Kyseessä on siis klassinen ehdollistuminen.
Lyhyesti ja yksinkertaistetusti sanottuna: kehu ei ole palkinto, mutta hevonen voi pitää kehumista palkitsevana, jos sitä seuraa oikea palkinto (ruoka, rapsutus tms.). Hevonen voi yhdistää kehun myös siihen, että ratsastaja myötää ja poistaa paineen.
Kehumisen voimaa vahvisteena voi testata itsekin. Onnelan eläimet jakoi Facebook-sivuillaan aiheeseen liittyvän julkaisun. Koko tekstin voi lukea täältä, mutta jaan tässä mielestäni hyvin kehumisen vaikutuksia esille tuovan kohdan:
"Kehuva ratsastaja usein rentoutuu ja tuntuu hevoselle mukavammalta kannettavalta, ja jo pelkästään hymyily voi vaikuttaa ratsastajan kehoon niin, että hevonenkin sen tuntee. Kehuihin voi myös hevosen mielessä liittyä muita kivoja juttuja, kuten myötääminen, tauko tai varsinainen palkkio. Hevonen voi myös oppia, että erityisen innokkaasti kehuva ihminen antaa enemmän palkkaa tai pitää pitemmän tauon."
Eli kannattaako hevosta sitten kehua ollenkaan? Ehdottomasti! Kehua voi käyttää merkkinä siitä, että hevonen teki jotain oikein ja saa seuraavaksi palkinnon. Kehuminen ja hevoselle puhuminen yleensäkin voi rentouttaa niin ratsastajaa kuin hevostakin. Varsinkin tietyllä äänensävyllä kehuminen voi vaikuttaa positiivisesti monellakin tapaa: on tutkittu, että hevoset reagoivat positiivisesti "vauvakieleen" eli lepertelyyn. Sen on huomattu rauhoittavan, lisäävän tarkkaavaisuutta ja auttavan hevosta ymmärtämään ihmisen aikeita paremmin. Kehumisen yhdistäminen paineen myötäämiseen, rapsutukseen tai ruokapalkintoon ei ole yhtään hullumpi ajatus. Vaikka kehu itsessään ei ole hevoselle palkitsevaa, kehumisella on silti paikkansa hevosmaailmassa. Vähin, mitä vuolas kehuminen saa aikaan, on tyytyväinen ratsastaja - ja sitä kautta myös hevonen!
Lähteet
Coren, S. (2014, 3. syyskuuta). Is Verbal Praise Enough Reward for Dog Obedience Training? https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201409/is-verbal-praise-enough-reward-dog-obedience-training
Lansade, L. & Calangreau, L. (2018). A conditioned reinforcer did not help to maintain an operant conditioning in the absence of a primary reinforcer in horses. Behavioural Processes, 146, 61-63. https://doi.org/10.1016/j.beproc.2017.11.012
Lansade, L., Trösch, M., Parias, C., Blanchard, A., Gorosurreta, E. & Calandrau, L. (2021). Horses are sensitive to baby talk: pet-directed speech facilitates communication with humans in a pointing task and during grooming. Animal Cognition (2021). https://doi.org/10.1007/s10071-021-01487-3
Lesté-Lasserre, C. (2018, 4. toukokuuta). Study: Horses Prefer Food Rewards to Verbal Praise. https://thehorse.com/157596/study-horses-prefer-food-rewards-to-verbal-praise/
Onnelan eläimet (2021, 26. toukokuuta). Uskotko, että kehu on hevoselle hyvä palkkio ja riittää yksinäänkin? Jos uskot tai mietit, pitäisikö uskoa, tee seuraava koe: - Vie [Tilapäivitys]. Facebook. https://www.facebook.com/onnelanelaimet/posts/1907711326070185
0 kommenttia