Hevosten nivelvaivoissa ennaltaehkäisy on tärkeintä

by - 17.10.21


Osallistuin vähän aikaa sitten webinaariin Urheiluhevosen nivelvaivat – Syyt, oireet, hoito ja ennaltaehkäiseminen, jossa puhujana oli eläinlääkäri Laura Muilu. Jos jotain hyvää tästä vallitsevasta tilanteesta on seurannut, niin webinaarit ja etenkin ilmaiset sellaiset! Olen nyt innostunut kuuntelemaan erilaisia webinaareja ja luentoja aiheesta kuin aiheesta, kun sen voi helposti ja mukavasti tehdä vaikka omalla kotisohvalla.

Varsinkin näin vanhan hevosen omistajana haluan tietää mahdollisimman paljon nivelvaivoista ja niiden hoidosta. Ikä tuo mukanaan kaikenlaista kremppaa kehoon, ja etenkin nivelrikko on valitettavan yleinen vaiva, joka koskettaa erityisesti vanhempia hevosia, mutta sitä löytyy myös nuorilta. Ja vaikkei rikkoa vielä löytyisikään, sen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa alusta asti!

Sen pidemmittä puheitta: tässä tulee muistiinpanojeni pohjalta kirjoittamani yhteenveto webinaarissa käsitellyistä asioista. 


Miten nivel kipeytyy?

Kun puhutaan nivelvaivoista, on hyvä edes vähän ymmärtää, miten ne syntyvät. Yksinkertaisesti selitettynä nivelvaiva voi saada alkunsa, kun nivelrustoa suojaavan nivelnesteen laatu huononee esimerkiksi tulehduksen takia. Nivelrusto peittää nivelen luunpäätä toimien iskunvaimentimena ja vähentäen kitkaa. Nivelrustot saavat kaiken ravintonsa nivelnesteestä, ja jos nivelneste on tulehtunutta tai huonolatuista, rustot eivät saa riittävästi ravintoa ja niiden koostumus kärsii. Tällöin nivelrikko voi lähteä etenemään. Ellei rustopinta ole ehjä, sen alta paljastuu rakenteita, joita vastaan elimistö hyökkää. Tämä puolestaan voimistaa tulehdusreaktiota. Nivelruston alla oleva luu voi kipeytyä myös esimerkiksi iskun tai tärähdyksen johdosta.

Terveen nivelnesteen koostumus on venyvää kuin räkä, kun taas tulehtunut neste on vetistä. Tulehdustilassa nivelnesteen määrä lisääntyy, mistä johtuu nivelen turvotus. Normaalitilanteessa nivelnesteen määrä on vähäinen, mutta määrää oleellisempi asia on sen koostumus. Nivelneste on uusiutuvaa, kun taas nivelruston uusiutumiskyky on huono. Koska nivelnesteellä on niin suuri rooli rustojen hyvinvoinnissa ja nivelrikon syntymisessä, nivelneste on tärkeä pitää hyväkuntoisena. 

Nivelkipujen taustalla voi olla useita syitä, jotka voidaan jakaa kahteen kategoriaan: normaaliin niveleen kohdistuva epänormaali rasitus ja epänormaaliin niveleen kohdistuva normaali rasitus. Epänormaalilla nivelellä tarkoitetaan rakenteellisesti vinoa niveltä, joka rasittuu normaalia niveltä voimakkaammin. Jos hevosella on huonot jalka-asennot, sen rasituksen sietokyky on hyvärakenteista hevosta huonompi. Tästä syystä olisikin suositeltavaa röntgenkuvata varsat vuoden iän jälkeen kehityksellisten irtokappaleiden vuoksi. 

Normaalikin nivel voi kuitenkin kipeytyä epänormaalissa rasituksessa. Esimerkiksi estehevosilla etualanivelet, kouluhevosilla takavuohiset ja ravihevosilla etupolvet kohtaavat epänormaalia rasitusta. Myös ylipaino, vääränlaiset liikutuspohjat ja väärä vuolu tai kengitys rasittavat niveliä. Normaalikin nivel voi iän myötä muuttua epänormaaliksi, jolloin rasituksen sietokyky vähenee.



Nivelkivun oireet

Mistä nivelkivun voi tunnistaa? Esimerkiksi nivelen turvotus, lämpö, taivutusarkuus, epäpuhtaus ja ontuminen voivat olla merkkejä nivelkivusta. Myös vinous, toisen suunnan huononeminen, kompurointi, takajalkojen laahaus, polkeminen mahan alle tai jalan kiertäminen voivat olla nivelkivusta johtuvia oireita. Suorituskyvyn heikkeneminen yleisesti voi myös viitata nivelkipuun - hevonen tuntuu "oudolta", ei suorita enää samaan tapaan.

Nivelkipua ei tietenkään ole pelkästään jalkojen nivelissä. Selän ja kaulan oireet ovat kuitenkin vielä epämääräisempiä kuin jalkojen, ja useamman alueen samanaikainen oireilu voi peittää toinen toistaan. Oireita voivat olla esimerkiksi esteille kieltäminen, liitovaiheen väheneminen, hevonen ei halua laukata, tuntumaongelmat... Oirekuva on siis laaja.

Muilu muistutti webinaarissa myös yhdestä tärkeästä huomiosta: hevosen kanssa päivittäin toimiva saattaa sokeutua hevosen oireille. Epäsäännöllisemmin hevosen näkevä (esimerkiksi kengittäjä, hieroja tai valmentaja) voi huomata selkeämmin eroavaisuuksia, jotka omistajalta on jäänyt huomaamatta.


Miten nivelvaivoja voidaan hoitaa?

Nivelvaivoissa tärkeintä on saada tulehdusreaktio rauhoittumaan ja katkaista kipu, ennen kuin se kroonistuu. Hevosta voidaan lääkitä nivelensisäisesti esimerkiksi kortisonilla, hyaluronihapolla tai IRAP-hoidolla sekä lihakseen annettavalla lääkityksellä, kuten Cartrophenillä tai Osteopenillä. Tulehdusta voidaan hoitaa myös suun kautta annettavilla tulehduskipulääkkeillä. Jos nivelvaivoihin liittyy myös luukipua, voidaan lisäksi hevosta lääkitä luukipulääkkeillä (esim. Tildren).

Lääkitsemisen lisäksi hevosen nivelvaivoja voidaan hoitaa kylmäämällä sekä laserilla. Riippuen hevosen tilanteesta hevosta voi liikuttaa tilanteeseen sopivalla tavalla tai pitää kokonaan levossa. Tärkeää on hevosen kokonaisvaltainen hoito: nivelvaivoille altistava tekijä tulee poistaa. Eli jos hevonen on ylipainoinen, painonhallinta on tärkeässä osassa nivelvaivojen hoitoa. Jos nivelvaivojen taustalla on vääränlainen kengitys, tulee kengitys korjata. Tavoitteena on saavuttaa normaalit liikelaajuudet sekä mahdollisimman hyvä lihaskunto tukemaan hevosta. Hevosen vinoudet kannattaa korjata välttääkseen ylimääräistä rasitusta nivelille. Tukihoitona voidaan hyödyntää esimerkiksi fysioterapiaa ja kuntouttavaa liikuntaa.

Aiemmin nivelvaivojen hoito on tähdännyt pelkästään tulehdusreaktion hillitsemiseen, mutta nykyään kantasoluhoidoilla on mahdollista jopa korjata syntyneitä rustovaurioita. Hoitosuunnitelma on aina hevoskohtainen ja tehdään yhdessä eläinlääkärin kanssa.



Nivelvaivojen ennaltaehkäisy

Oleellisinta ennaltaehkäisyssä on sopiva liikunta. Toistuvissa niveltulehduksissa tulee miettiä, miten niiden uusiutuminen voitaisiin estää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi estehevosella hyppyjen määrän vähentämistä vain välttämättömiin, vinouksien korjaamista ja vakavammissa tilanteissa hevosen ammatin vaihtamista.

Altistavien tekijöiden tunnistaminen ja vähentäminen on osa ennaltaehkäisyä. Liikutuspohjat, varusteet, kengitys ja elinolosuhteet vaikuttavat nivelvaivojen syntymiseen. Vaurioiden syntyä voidaan ehkäistä myös erilaisilla hoitomuodoilla, kuten kylmä- ja lämpöhoidolla, laserilla, Biolight-hoidolla, huippukylmällä tai iilimatohoidolla. Kylmäämisessä toimii parhaiten niin sanotusti oikea kylmä, linimentit ynnä muut sellaiset eivät toimi yhtä hyvin. Paljon tehokkaampaa on siis 10-15 minuutin kylmäys vedellä tai esimerkiksi pakastettavilla kylmäyspatjoilla.

Muilu suosittelee hevoselle kokopäivätarhausta tai pihattoa, jos jaloissa on jotain sanomista. Rauhallinen, omaehtoinen liikunta ympäri vuorokauden on hyväksi erityisesti vanhemmille hevosille. Ennaltaehkäisevästi ja muuta hoitoa tukevana hevosille voi syöttää suun kautta annettavia ravintolisiä. Erilaisia ravintolisäpurkkeja on myynnissä joka vaivaan ja ongelmaan, mutta koska ne eivät ole lääkkeitä vaan rehuja, niitä ei ole vielä juurikaan tutkittu. Tästä syystä kannattaa aina tarkistaa lisärehujen sisältö ennen kuin tuhlaa rahojaan hienolta kuulostaviin mainoslauseisiin.

Lue myös nämä!

0 kommenttia