Hyvä tunti, parempi mieli

by - 4.10.13

Matkaratsastuskisojen ruusuke
Heippa!

Kuten otsikostakin saattaa arvata, meillä on takana onnistuneet fiilikset. Tällä viikolla olemme käyneet peräti kaksi kertaa valmennuksessa; maanantaina oli Mervi Pakolan valmennus ja eilen kävin tallinomistajan pitämällä tunnilla.

Maanantaisen valmennuksen jälkifiilikset olivat hyvät, sillä saimme taas nostettua oikean laukan vähän helpommin kuin viime kerralla. Nyt Jimppa jaksoi laukata jo monta ympyrää putkeen ja meni vähän reippaammastikin, kunhan vain ratsastaja tajusi pyytää lisää vauhtia. Mervi kehui paljon sitä, kuinka rauhallisesti Jimppa laukkaa. Itsekin kuvittelin ponin päästelevän hirmuista kyytiä pitääkseen laukan yllä, mutta ei! Tällä kerralla Jimppa ei myöskään tainnut pukittaa kuin kerran, kun sähläsin laukkaa pyytäessäni vähän turhan paljon. Vasempaan kierrokseen laukannostot onnistuivat suoraan käynnistä, mutta siihen kierrokseen laukka muuttui helposti epäpuhtaaksi räpellykseksi, jos en ollut koko ajan valmiina pyytämään lisää laukkaa.

Harjoittelimme myös taipumista pohkeenväistöjen avulla. Ensiksi väistöt tehtiin paikaltaan ja sitten käynnissä ympyrällä. Jimpalla meni jonkun aikaa tajuta homman idea, mutta sitten se alkoi pikkuhiljaa toimimaan paremmin ja paremmin. :) Nykyään Jimppa myös taipuu vähän paremmin ja helpommin, kunhan sitä on ensiksi verrytellyt riittävästi.

Eilinen tunti sujui myös yllättävän hyvin. En ollutkaan pitkään aikaan käynyt "oikealla" ratsastustunnilla, vaan nyt olemme vain harjoitelleet valmennuksissa taipumista ja laukkaa ilman mitään erityisempiä tehtäväratoja. Siksi olikin virkistävää kuunnella pitkä litania siitä, mitä piti seuraavaksi tehdä, ja sitten yrittää muistaa tehtävä parhaansa mukaan. :D

Ensimmäinen tehtävä suoritettiin sekä ravissa että laukassa. Alkulämmittelynä teimme ravissa pääty- ja keskiympyröitä, ja minun piti keskittyä asettamiseen. Jimppa alkoi asettumaan yllättävän nopeasti, vaikkei vielä mitenkään suunnattoman hyvin. Oikeaan kierrokseen se oli vaikeampaa, sillä Jimppa on siihen suuntaan jäykempi.

Yllä oleva tehtävä oli siis sellainen, että pitkät sivut (tummempi liila) mentiin lisättyä ravia/laukkaa ja lyhyellä sivulla tehtiin pääty-ympyrä. Jimppa ei suostunut millään menemään yhtään lujempaa ravia, vaan se lönkötteli kaikessa rauhassa pitkät sivut välittämättä pohkeista, äänestä tai raipasta juuri mitään. Jostain kumman syystä se ravasi vähän reippaammin pois päin portilta, vaikka olin ihan varma, että siihen tulisi vauhtia kotiin päin mentäessä. Laukassa tätä ongelmaa ei luonnollisesti ollut ;)

Otimme ensiksi muutamat nostot oikeaan ennen varsinaista laukkatyöskentelyä. Ja Jimppa nosti! Ei tarvinnut pyytää edes senkään vertaa mitä maanantaina, vaan jo hetken jälkeen poni siirtyi nätisti laukkaan. Piti sen yhdessä välissä vähän väittää vastaan ja pukittaa jopa kolmen pukin sarjan verran, mutta sen jälkeen se nosti ihan kiltisti uudelleen. Laukkasimme taas aika monta ympyrää peräkkäin ja viimeisellä kerralla kokeilimme jatkaa pitkälle sivulle. Jimppa yritti jatkaa ympyrällä laukkaamista, joten meidän pitkä sivumme siirtyi siihen keskihalkaisijan kohdalle, mutta melko suoraan pääsimme menemään kuitenkin! Se saikin riittää siihen kierrokseen, sillä oikea laukka on vielä todella raskasta Jimpalle.

Siirryimme tekemään tehtävää vasemmassa laukassa, ja Jimppa suoriutui siitä todella hyvin! Aluksi se tiputti pitkän sivun lopussa raville, kun pyysin sitä hidastamaan vauhtia, mutta nopeasti ruuna tajusi, mitä siltä pyydettiin. Lopulta meiltä onnistui hyvin laukan säätely, ja olin niin ylpeä Jimpasta, kun se jaksoi laukata niinkin paljon! :)

Toinen tunnin tehtävistä näytti tältä. Vihreä merkitsee ravia, vaaleampi sininen laukkaa ja tummempi lisättyä laukkaa. Tulimme keskihalkaisijaa pitkin kevyessä ravissa ja teimme molempiin suuntiin voltit. Ensimmäinen kerta meni siihen, että Jimppa yritti nostaa laukkaa tai peitsata, mutta kun sain sille ravin alle, homma alkoi sujumaan. Laukka nousi hyvin, mutta Jimppa tiputti raville vähän ennen pitkän sivun loppua ja nakkasi parit pukit, kun pyysin nostamaan uuden laukan. Ympyrän jälkeen valmistelin Jimppaa lisäämään, ja ei tarvinnut kahdesti pyytää, kun poika jo ampaisi liikkeelle. :D Se alkoi itse hiljentämään vauhtia pitkän sivun lopussa, eikä tiputtanut raville. Eikä kyllä antanut raville sen jälkeenkään, vaan sitten alkoi sama vanha peitsirumba, minkä kanssa olemme tapelleet alusta alkaen. Jos otin käyntiin ja pyysin ravia, Jimppa yritti nostaa laukan, ja kun se ei saanut laukata, se sitten peitsasi. Käänsin ponin ympäri, koska se ei koskaan peitsaa oikeaan kierrokseen, ja sitten jatkoimme ravissa vasempaan. :D Problem solved!

Jimppa tuntui niin tyytyväiseltä itseensä tunnin jälkeen, ettei minullakaan voinut olla kuin hyvä fiilis. Ihan mahtavaa, että pystymme nyt tekemään miltei samoja juttuja laukassa kuin muutkin! Aiemmin laukka ei pysynyt yllä kuin ympyrällä, sitä ei voinut kamalasti säädellä ja se nousi sitten kun se nousi. Mutta nyt suoriuduimme tuollaisistakin tehtävistä yllättävän hyvin! On aina yhtä ihanaa huomata kehitystä, ja nyt sitä on tallinomistajankin mukaan tapahtunut huimasti. Jatkamme siis samaan malliin ;)

Jimppa joskus maastolenkillä

Lue myös nämä!

2 kommenttia