keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Ohjasajon kokeilua

Kuvat videolta

Jimppa pääsi näkymättömien kärryjen eteen, kun kokeilin sillä ohjasajoa. Alkuun tarkoituksena oli kokeilla ihan kunnon ohjasajoa, mutta suunnitelmaa piti hieman muuttaa varusteongelmien takia. Meillä ei tietenkään ollut oikeita ohjasajo-ohjia, vaan käytimme kokeilukerralla kahta juoksutusliinaa, jotka eivät toimineet tehtävässään erityisen hyvin. Ongelmiksi nousi ohjien huono liukuminen renkaissa sekä toisen liinan purkautunut kohta, joka otti välillä kiinni juoksutusvyön renkaaseen. Ensi kerralla juoksutusvyö saa jäädä paikoilleen ja kokeilen ohjasajoa valjailla ja ajo-ohjilla, jos ne hoitaisivat hommansa paremmin, vaikka meidän ajo-ohjat ovatkin todella lyhyet tällaiseen tarkoitukseen.

Käytössä oli taas hackamoret, mikä saattoi myös vaikuttaa työskentelyyn. Olin kuitenkin saanut kuulla, että Jimppa oli aiemmilla ratsastuskerroilla ollut vino ja pyöritellyt kuolaimia suussa, joten ne ovat nyt saaneet jäädä pois käytöstä siksi aikaa, kunnes Jimpan suu on tarkistettu. Sillä kävi hierojakin vähän aikaa sitten, joka löysi jumeja samoista tutuista paikoista eli lantion alueelta, mutta myös niskasta, josta ruunalta on hyvin harvoin löytynyt mitään sanottavaa.


Jimppa otti uuden kokeilun hyvin vastaan, eikä ohjaongelmatkaan saaneet sitä hermostumaan, vaikka välillä niiden kanssa sai taistella, että ne löystyisivät tai kiristyisivät kunnolla. Ravissakin ruuna kaikeksi onneksi antoi ohjasajajalle hieman armoa ja tyytyi vain hölkkäämään rauhallisesti, jotta kuski pysyi perässä eikä kaatunut epätasaisella pohjalla kompuroidessaan. Kävimme myös tallin pihatiellä ravaamassa, mutta maastoon emme tällä kertaa lähteneet - lenkkeily ohjasajaen tekisi kyllä hyvää myös ratsastajan kunnolle, missä ei tosiaan ole kauheasti kehumista! :D Eiköhän me kesän aikana käydä myös tällä varustuksella maastoilemassa. Silloin pitää muistaa laittaa lenkkarit jalkaan, sillä voin sanoa, että noilla turvakärkisillä jodhpureilla ei kovin reipasta vauhtia juosta...

Ohjasajossa Jimpan käyntiä sai aktiivisemmaksi ja se myös ylläpiti aktiivisuuden paremmin kuin juoksuttaessa yleensä. Kunhan saadaan paremmin ideasta kiinni ja opitaan ohjasajon salat, voisi äidillekin opastaa uuden liikutusmuodon juoksutuksen ja ratsastuksen rinnalle.

Linkki videoon

2 kommenttia:

  1. Ohjasajo on ihan kivaa puuhaa ja hyvää treeniä hevosellekkin, kun sen itse oppii tekemään "oikein" :) Ollaan Hellun kanssa sitä jonkin verran tehty, mutta tamma tuntuu lähinnä katselevan kummissaan miksei se akka tajua pistää kärryjä perään, mutta toimii kuitenkin hyvin siitä huolimatta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se varmasti olisi! Kyllä Jimppaakin näytti kärryttömyys alkuun vähän hämmentävän, ihmetteli varmaan luulinko sen muuttuneen takaisin varsaksi. :D Jos joskus sattuisi sopivaan aikaan ohjasajokurssi, niin täytyisi käydä vähintäänkin kuuntelemassa. Sieltä saisi varmasti paremman kuvan tästä hommasta!

      Poista