perjantai 24. heinäkuuta 2015

Maastossa ohjasajaen


Pientä vaihtelua arkisiin kävelylenkkeihimme on saatu vaihtamalla riimunnaru ohjaksiin. Tämä kärrytön liikutustapa on meille vielä ihan uusi ja tuntematon, mutta oiva ratkaisu silloin, kun ei halua lähteä kärryillä liikenteeseen mutta pelkkä talutus alkaa tympäisemään. Aiemmilla kerroilla ohjien virkaa on toimittanut kaksi kappaletta juoksutusliinoja, mutta tällä kerralla ajattelin kokeilla ajo-ohjia maasta käsin. Heti alkuun huomasin, että ne olivat aivan liian lyhyet tähän hommaan, joten nyt etsiskelemme meille oikeita ohjasajoon tarkoitettuja ohjia.
Niinä harvoina kesäpäivinä, jolloin sää suosii, on kaikenlaisia ötököitä hirmuinen määrä pitämässä seuraa, jos johonkin lähtee. Vaikka kuinka haluaisi käydä pitemmillä lenkeillä, ei itseään eikä hevosta halua kuitenkaan kiusata olemalla hyönteissyöttinä. Kentälläkään ei saa hetken rauhaa, vaikka kuinka olisi uittanut itsensä kaiken maailman karkotteissa ja öljyissä. Yritäpä siinä sitten tehdä jotain järkevää, kun molemmat huitovat ötököitä kauemmaksi...


Pieni levähdystauko, kun väistettiin kapealta tieltä pois ison auton edestä.
Menossa mukana oli pitkästä aikaa Nita-koira, joka epäluulostaan huolimatta selvisi hengissä jopa Jimpan vierellä tassutellessaan. Nita ei pidä hevosista mitenkään hirveän paljon, vaan isot eläimet pelottavat. Siltikään se ei aina ymmärrä varoa, vaan saattaa juosta liian lähellä hevosen jalkoja. Hyvä puoli Nitassa on, ettei se hauku hevosille, ja yleensä pysyttelee sopivan matkan päässä niistä.
Muutaman kilometrin lenkin päätteeksi kävimme vielä kentällä pyörimässä maasta käsin. Jimppa ei meinannut alkuun ymmärtää väistää, vaikka aiemmilla kerroilla se on ollut heti jutussa mukana. Se ei varmaan tajunnut, että valjaidenkin kanssa voi tehdä samoja juttuja kuin muulloinkin. Loppujen lopuksi sain siltä pari hyvää, rentoa ristiaskelta, ja ruuna pääsi talliin suojaan verenimijöiltä sun muilta sivustaseuraajilta.

Harjoittelemassa pohkeenväistöä maastakäsin

4 kommenttia:

 1. Me tykätään kanssa käydä maastossa ohjasajaen (kun ei taidot tai varustus riitä varsinaiseen ajamiseen)!

  Ohjasajo on tuonut viljolle itsevarmuutta kun saa mennä yksin ja itse ekana hurjienkin asioiden ohitse. Metsässä ohjasajaen heppa myös viihtyy eväsretkeillessä, mutta kentällä homma onkin sit jo ihan tyhmää.. ;) Eli tällä hetkellä me ei ohjasajaen tehdä mitään hölköttelyä kummempaa, vaikka se toisikin monipuolisuutta myös erilaisten harjoitusten kautta varsinaisena työskentelymuotona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjasajosta on vain pieni askel oikeaan ajamiseen! ;) Jimpassakin yhdistyy kaikki hyvät puolet ohjasajaessa; se on yhtä rohkea kuin kärryillä ajaessa, mutta samalla yhtä rauhallinen kuin ratsastaessa. Oonkin haaveillut joskus pääseväni ohjasajokurssille tai muuten saavani opastusta, jotta tälläkin tavalla voisi treenata oikeasti!

   Poista
  2. Meidän tallilla järjestettiin itseasiassa eilen ohjasajokurssi - vitsit kyllä harmitti ettei ollut rahallisesti rahkeita lähteä mukaan. Siinä saa tosiaan aika kattavasti treenattua niitäkin ratsastuksellisia juttuja, jotka selästäkäsin voivat tuntua hankalilta. Ja sitä kautta taas apua ratsastukseen. Tallikaverilla tulee varmaan olemaan useammin kuvioissa hevosen selkävaivan takia. Useita hyviä puolia tuostakin kyllä löytyy! Ja vitsi näyttää pullahevostenkin liike upealta kun ratsastaja ei keiku horjuttamassa tasapainoa ja ohjaksista löytyy osaava käsittelijä.

   Heh, ehkä joskus tulevaisuudessa uskallettaisiin kokeilla viljonkin kanssa varsinaista kärryttelyä. Ehkä.. ;)

   Poista
  3. Oon itsekin joskus katsellut ohjasajokurssien hintoja ja kyllä niistä melko lailla saa maksaa, ainakin jos osallistuu hevosen kanssa. Maasta käsin uusien asioiden opettelu on ainakin meille helpompaa, joten ohjasajo olisi siinä mielessä meille hyödyllistä. Samoin selän jumeihin se varmasti auttaisi, kun selkä saa liikkua vapaasti ilman ylimääräistä (ja usein vielä epätasaista) painoa! Pitänee vakavasti harkita, josko tällaiselle kurssille olisi varaa mennä edes kuunteluoppilaaksi. Tai jos ohjasajosta saisi tavan irtotunteja kokonaisen kurssin sijaan?

   Ehdottomasti kannattaa kokeilla ajoa kärryjenkin kanssa, jos siihen on mahdollisuus! :)

   Poista