maanantai 3. huhtikuuta 2017

Avoa, väistöjä ja kokoamista

Nämä kolme pääsivät treeniin viime torstaina

Viime viikon torstaina oli Jimpan ratsutuksen vuoro. Mervi ratsutti ruunan viimeistä kertaa ennen sen muuttoa Vaasaan. Raahasimme molemmat satulat maneesille, koska halusin tarkistuttaa koulusatulan sopivuuden Mervillä, ja jos se olisi epäsopiva, hän voisi ratsuttaa Jimpan lännensatulalla.

Satula paljastui ongelmalliseksi, sillä sen toppaukset olivat päässeet latistumaan ja osa pakkautunut kasaan. Näistä paakuksi muodostuneista toppauksista varmasti johtuu Jimpan selkäjumit, kun painetta kertyy enemmän tiettyyn kohtaan. Satulan sopivuus sen sijaan joko on hyvä tai sitten ei, sen näkee sitten, kun toppaukset on uusittu. Säkätilaa saisi Mervin mielestä olla enemmän, kun nyt väliin mahtuu vain kaksi sormea, mutta menee se silti tuollakin tilalla. Onneksi meillä on tuo länkkä, niin ei tarvitse olla satulatta!

Ratsutus meni taas kerran tosi hyvin. Jimppa oli vasta hierottu, mikä varmasti vaikutti asiaan. Mervin mielestä tämänkertainen ratsutus oli paras tähän mennessä. Jimppakin oli vastaanottavainen ja yritti kovasti, kuten aina.

Mervi aloitti väistöharjoituksilla. Käynnissä Jimppa väistää mielestäni jo hyvin, vielä kun rentous säilyisi mukana paremmin. Apuna väistötreenissä Mervi käytti pivotteja, joista Jimpan oli helpompi siirtyä pohkeenväistöön. Mutta kun ruunan olisi pitänyt astua ristiin ravissa, ei hommasta tullut mitään! Merviäkin huvitti, miten vaikeita raviväistöt Jimpalle olivatkaan, kun käynnissä sujui niin hyvin. Ponilla vaan menee jalat ihan sekaisin, jos ravatessa pitäisi niitä koettaa laittaa ristiin. Kyllä sieltä pari ihan onnistunutta sivuaskelta lopulta saatiin irti, mutta kunnolliseksi raviväistöksi sitä ei vielä kehtaa sanoa. :D
Väistöjen lisäksi Jimppa haroitteli avotaivutuksia käynnissä ja ravissa. Käynnissä se suoriutui avosta paremmin kuin ravissa, jossa uutta tehtävää piti pohtia vähän enemmän. Tässä silti onnistuttiin paremmin kuin raviväistöissä, vaikka aluksi Jimppa siirsi takaosaakin uralta hämmennyksissään. Itse en ole avotaivutuksia Jimpan kanssa treenannut, lähinnä siksi, etten tuntenut osaavani sitä niin hyvin, että voisin sen oikein Jimpalle opettaa. Nyt taitaa olla aika alkaa harjoittelemaan niitä itsekin, kun Jimppa sen ymmärtää!

Ravissa Jimppa oli alusta asti eteenpäinpyrkivä. Aiemman maneesiratsastuksen ongelmat oikeaan kierrokseen eivät olleet läheskään niin pahoja, vaikka alkuun Mervikin huomasi sen suunnan olevan jäykempi. Tällä kertaa Jimppa ymmärsi kokoamisenkin paremmin, ja Mervi sai ratsastettua jo vähän pitempiä pätkiä koottuna. Sekä oikea että vasen laukka nousivat ja pyörivät hyvin. Mervi kasvatti laukkaympyrää siten, että Jimppa joutui vähän kerrallaan laukkaamaan pitempää pätkää myös suoraa uraa, mikä on sille ollut hankalaa. Nytkin pakka alkoi heti hajota, kun kaarevan uran sijaan pitikin laukata suoraan. Jännä juttu, kun maastossa suoralla laukkaaminen onnistuu kyllä mallikkaasti, mutta aitojen sisäpuolella ei onnistu.

Ratsutus päättyi onnistuneella mielellä, ja Jimppa sai huimasti kehuja niin ratsastettavuudeltaan kuin tämänhetkiseltä voinniltaankin. Se onkin saanut kivasti massaa, ja karva kiiltää!

Lauantaina kärräsimme sitten koko muuttokuorman Vaasaan. Muutosta ja uudesta tallista tulee piakkoin omaa postausta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti