lauantai 16. kesäkuuta 2018

Kuinka opettaa temppu: hännästä peruutus

Pitkästä, pitkästä aikaa temppupostausta! Muistaako kukaan tällaisen postaussarjan olemassa oloakaan enää? Pakko myöntää, ettei videomateriaalikaan ole enää sitä tuoreinta mahdollista, sillä kuvasimme opetusvideon ennen Jimpan muuttoa koulutukseen.

Tämän videon kuvaus ei ollut helpoimmasta päästä. Kuvasimme ensimmäisen version vapaana kentällä, mutta Jimppa ei jaksanut enää maastakäsittelyn jälkeen keskittyä tällaiseen typeryyteen. Niinpä lähdimme kotimatkalle ja vaihdoimme kuvauspaikan tallin viereiselle pellolle. Kävelytauon jälkeen ruuna jaksoikin taas keskittyä, ja niinpä saimme ihan siedettävän otoksen kuvattua. Aina se ei ole niin helppoa, kuin oli suunnitellut!

Tällä kertaa näytän, miten opetin Jimpan peruuttamaan hännästä vetämällä. Se oli yllättävän helppoa, vaikka jouduinkin yksin opettamaan. Jos siis jostain löytyy opetuskaveri, voi tämän tempun opettaa monella muullakin tavalla, joista pari paljastan videon jälkeen!


Käytin siis apuvälineenä riimunnarua, jolla pyysin Jimppaa siirtämään takajalkojaan. Siitä sitten palkitsemalla ja siirtämällä pyyntöavun hännästä vetoon se alkoi ymmärtämään, että tarkoituksena on ottaa askel taaksepäin. Tämä temppu - tai pikemminkin taito - on kätevä esimerkiksi lastauksessa, kun hevosen voi pyytää peruuttamaan kopista ulos hännästä ohjaamalla.

Kuten oikeastaan kaikki muutkin temput, myös tämän voi opettaa monella eri tavalla. Tässä pari vaihtoehtoista tapaa, joilla voi myös lähteä peruutusta opettelemaan:

- Jos opetuksessa on käytettävissä toinen käsipari, voi tempun opettaa esimerkiksi näin: yksi auttaa hevosta edestä peruuttamaan, kun toinen liittää mukaan hännästä vedon käskyksi. Vähitellen apu edestä jätetään pois, kun hevonen on saanut ideasta kiinni.

- Pitemmän kaavan kautta tempun voi opettaa myös niin, että ensiksi lähtee siirtämään peruutuskäskyä edestä hevosen sivulle ja siitä lopuksi sen taakse. Apuna voi käyttää esimerkiksi raippaa, jolla voi pyytää ryntäistä siirtämään painoa taakse päin kun itse siirtyy sivulle. Tässä saa samalla useamman eri peruutustavan opetettua!

Tärkeintä on tässäkin tempussa muistaa palkita oikealla hetkellä ja tarpeeksi usein. Alkuun ei todellakaan tarvitse kuin siirtää painoa vähän taakse, kun voi jo palkita! Tauot ovat myös tärkeitä, eli muista pitää riittävästi miettimishetkiä koulutuksen välissä. Ja tietenkin: muista kysyä lupa hevosen omistajalta temppujen opettamiseen, jos hevonen ei ole sinun!

Kiinostaisiko teitä valmiiksi opetettujen temppuvideoiden sijasta nähdä tempun opetus alusta asti? Valmiiksi opetettuina nämä temppujen opetusvideot ovat toki lyhyempiä, kun Jimppa tietää jo, mitä sen kuuluu tehdä, mutta lähtöruudusta askel askeleelta opettaminen voisi ehkä havainnollistaa koulutusta paremmin. Jättäkäähän kommenttia alas, jos katsoisitte mieluummin tempun opetusta alkutekijöistä lähtien (tai jos ette)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti