sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Jimpan kuukausi koulutuksessa: kehityskooste ja alkuverkat kaulanarulla


Nyt Jimpan koulutuskuukausi on saatu päätökseen! Vanha herra muutti seuraaviksi kuukausiksi laidunpaikkaan, jossa se saa laiduntaa vähän erilaisemmassa seurassa kuin yleensä. Siitä kuitenkin myöhemmin, sillä nyt on aika kertoa, miten viimeinen viikko koulutuksessa sujui.

Jimppa on selkeästi päässyt työrutiiniin, ja kehitys on ollut sen mukaista. Etenkin oikea laukka on parantunut huimasti, ehkä jopa niinkin paljon, että vasen on jo huonompi! Mervi kertoi treenanneensa enimmäkseen oikeaa laukkaa, koska se on Jimpalle vaikeampi ja vasen on aina pyörinyt suhteellisen hyvin. Nyt asia alkaa olemaan jo päinvastoin, mitä en olisi kyllä ihan heti kuvitellut!

Kukauden yhtenä tavoitteena oli siis laukka, jota emme olleet päässeet treenaamaan kunnolla pitkään aikaan. Tässä kehitystä tapahtui paljon, ja on ollut mahtava nähdä, kuinka nopeasti Jimppa edistyikään laukan suhteen. Siinä missä kuukauden alussa suoralla laukkaaminen tuotti vaikeuksia, nyt se onnistuu jopa koottuna. Suoralla ei enää tarvitse kiihdyttää, ja vaikka laatu ei olekaan yhtä hyvä kuin ympyrällä työstettäessä, sitä saa jo mukavasti koottua ja hidastettua myös suorilla linjoilla.

Toinen kuukaudelle asettamistani tavoitteista oli, että Jimppa oppisi kantamaan itsensä paremmin. Vaikka kuukaudessa ei voikaan rakentaa tarvittavaa lihaskuntoa pitkäkestoiseen kokoamiseen, Jimpan kanssa päästiin oikein hyvälle alulle. Sekä ravissa että laukassa sitä saa koottua jo hyvin, eikä se eteen-alas-muodossakaan valahda suoraan etupainoiseksi, vaan pysyy silti ryhdissä vaikka venyttääkin kaulaansa alemmas.

Mervi kokeili myös ratsastaa alkuverryttelyt yhtenä kertana kaulanarulla. Alkuihmetyksen jälkeen Jimppa herkistyi istunnalle ja alkoi toimimaan paremmin, vaikkakin esimerkiksi käännöksissä on toki vielä parannettavaa. Ravissa se haki välillä eteen-alas ihan omasta aloitteestaan, mikä oli hienoa kuulla! Jos se painui liian etupainoiseksi, rintakehän sai nostettua ylös helposti pohkeen avulla. Laukkakin sujui kaulanarulla hyvin, eli sen kanssa ei ole mitään ongelmaa. Olinkin melko varma, että Jimppa toimisi ihan mukavasti cordeolla ratsastaessa, mutta oli silti mahtava kuulla, että se sujui niin hyvin. Ehkä meidänkin pitää hankkia oma kaulanaru vaihteluksi!


Kuten videolta näkyy, kehitystä on kuukauden aikana tapahtunut. Laukka pyörii vaikka ilman käsiä!

Voin hyvillä mielin siis sanoa, että kuukauden koulutustavoitteet täyttyivät! Jimppa on osoittautunut oikein toimivaksi ratsuksi ja, vaikka itse sanonkin, se ei liikkeissään paljon häviä perusratsulle. Laukka ei yllä ratsurotuisten tasolle, mutta lämminveriseksi Jimpalla on kyllä aika laadukas laukka. Toivon tosiaan, että me pystymme jatkamaan tästä eteenpäin, ettei koulutuskuukausi mene aivan hukkaan. Suunnitelmissa onkin ottaa tunti tai parikin Mervin valmennuksessa tänä kesänä, jotta itsenäisestäkin ratsastamisesta olisi jotain hyötyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti