Huh hellettä - miten me selviydyimme hellepäivistä?

by - 27.7.19


Suomen kesä on yleensä kylmä ja lyhyt, mutta tänä(kin) vuonna saimme nauttia allekirjoittaneen mielestä ihan riittävän pitkästä hellejaksosta. Ei varmaan tule yllätyksenä, että en ole helteiden ystävä. Tänä kesänä olen onnistunut suojautumaan auringolta ja kuumuudelta suhteellisen hyvin, enkä ole palanut tai saanut auringonpistosta kertaakaan!

Hevonen kestää hyvin kylmyyttä, ja kuumallakin kelillä se pärjää esimerkiksi koiraa paremmin, koska se pystyy hikoilemalla viilentämään kehoaan. Kun lämpötila lähentelee kolmeakymmentä astetta ja aurinko porottaa aamusta yöhön, on kuitenkin tärkeää tarkkailla hevosenkin vointia ja suunnitella liikutukset päivän viileimpiin ajankohtiin; aamuun ja iltaan.

Meillä hevoset on nyt otettu kuumimmaksi ajaksi sisälle talliin. Laitumella on kyllä puustoa varjostamassa, mutta se ei näillä helteillä tarjoa riittävän viileää suojaa. Tallissa sen sijaan on ihanan viileää, ja ainakin Jimppa on hyvin mielellään mennyt sisälle karkuun paarmoja ja auringonpaistetta. Helleaalto on tuonut myös paarma-armeijan mukanaan, ja tummana hevosena Jimppa on niiden lempikohde (vaikka se yrittääkin naamioitua seepraksi parhaansa mukaan).

Tallissa vietettyjen iltapäivien lisäksi Jimppa on ollut nyt helteillä suurimmaksi osaksi vapaalla. Lämpötila laskee siedettäväksi vasta iltamyöhään, joten olemme lähinnä käyneet pienillä kävelyillä ja tehneet kevyitä juttuja maasta käsin. Koska olen itse niin hellevastainen ihminen, en mielelläni tee juuri mitään kuumalla säällä, joten olen ihan hyvällä omallatunnolla antanut Jimpankin vain levätä. Onneksi helteet eivät kestä kauaa!

Sen lisäksi, että pidän kuumalla kelillä liikutuksen kevyenä (tai olemattomana), pidän huolen myös siitä, että Jimppa juo riittävästi varsinkin silloin, kun se on liikkunut. Sekoitan sille pienen määrän melassia ja kourallisen merisuolaa ämpärilliseen vettä, ja maistuva kesäjuoma on valmis! Jimppa on aika huono juomaan yleensäkin, joten helteillä extrajuotto on ihan fiksu veto. 

Kun helteet alkoivat, päätin heti, että nyt on täydellinen aika pestä Jimppa kunnolla. Jimppa on yksi niistä hevosista, jotka pestään ehkä kerran vuodessa, maksimissaan pari kertaa. Tietenkin, jos hevonen hikoaa liikutuksessa, pesen enimmät hiet pois, mutta silloin kyseessä ei ole kunnon kylpy saippuoineen päivineen.

Meidän selviytymisvinkit helteille ovat siis:

  •  siestan pitäminen kuumimpaan aikaan
  •  kevyt liikutus
  •  lisäjuotto
  •  viilentävä pesu

Kuvasin ensimmäisten hellepäivien aikaan tallivideon, jonka voitte katsoa tästä alta. Siinä Jimppa pääsi vuoden ensimmäiselle (ja ehkäpä myös viimeiselle) pesulle rennon kaulanaruilun jälkeen. Videolta taitaakin löytyä kaikki meidän hellesään vinkit! 

(Huom.: melassiämpärissä oli vettä pohjalla, minkä vuoksi melassia näyttää olevan paljon - oikeasti sitä oli noin 0,5 dl!)

Lue myös nämä!

0 kommenttia