Taivuttelua maneesissa

by - 17.11.13

Pakollinen maneesin peilikuva
Heippa!

Kävimme viime torstaina maneesissa kaverin kanssa. Nyt kun sää on alkanut viilenemään ja maa jäätymään, Jimppa kärsii taas selkäjumeista. Vielä kun sille vaihdettiin tiistaina hokkikengät, kovalla maalla liikkuminen vetää helposti jumiin. Siispä laitoin ponille sivuohjat, tosin ihan löysälle vain, jos se vähän auttaisi ruunaa liikkumaan paremmin. Usein sivuohjat ovat meillä auttaneet selkäjumeihin edes hieman.

Tällä kertaa tein paljon ympyröitä ja taivuttelin Jimppaa. Laukan jätin kokonaan pois, vaikka Jimppa oli asiasta vähän eri mieltä, kun kaveri sai laukata ja hän ei. Lopputunnista Jimppa taipui niin herkästi, että meinasin ihan tipahtaa satulasta yllätyksestä! Saimme jopa tehtyä vähä avotaivutuksen alkeita, mihin oli hyvä lopettaa.

Koska kuvia ei oikein ole, päätin tehdä havainnollistavat piirrokset tehtävistä, joita maneesissa tein. Ne ovat kaikki helppoja, mutta mielestäni hyviä harjoituksia hevosen taivutteluun, joten jos jollakulla on vaikeuksia keksiä mitään tehtävää, näistä voi olla apua. :)

Ensiksi tein vanhaa tehtävää, joka oli yksi aikaisemman ratsastustunnin harjoituksista. Tällä kertaa jätin päädyn laukkaympyrän pois ja tein tehtävän pelkästään ravissa. Alkuun oli vaikeuksia saada Jimppa kulkemaan suorana keskihalkaisijaa pitkin, eikä se meinannut aluksi saada jalkojaan mahtumaan ravissa volteille ollenkaan. Vertyessään se sai pidettyä ravin yllä pienemmilläkin volteilla.
Toinen tehtävä oli perinteinen kolmikaarinen kiemuraura ja keskiympyrä. Taas minulla oli vaikeuksia saada Jimppa kulkemaan suorana. Kun teimme tehtävää pariin kertaan, Jimppa alkoi jo ennakoimaan käännöksissä, ja välillä kiemurauran kiemurat olivat aivan erikokoisia, kun hevonen yritti kääntyä aikaisemmin ratsastajan yrittäessä jatkaa vielä pitemmälle...
Kolmantena tein kahdeksikkoa sisävolteilla. Jimppa ei ole koskaan tykännyt kahdeksikkotyöskentelystä, ja nytkin se alun innostuksen jälkeen kyllästyi kahdeksikolla pyörimiseen nopeasti. Niinpä lisäsin niihin vielä voltit, jotta ponille tulisi uutta mietittävää. Tämä harjoitus meni mielestäni paljon paremmin kuin kahdeksikot yleensä! Jimppa oli hyvin tarkka kevennyksen vaihdosta keskellä: jos yhtään heilahdin tai tömähdin alas, se siirtyi heti käyntiin.

Olin hurjan tyytyväinen Jimppaan, kun otin vielä kerran tai kaksi pohkeenväistöä seinää apuna käyttäen. Ennen se astui vain etu- tai takajaloilla ristiin, mutta nyt se väistää jo ihan oikeasti! :) Molemmat olivat tyytyväisiä ratsastukseen, ja vaikka Jimpalle ei tullut lainkaan hiki, se oli silti joutunut käyttämään aivojaan sen verran, että näytti hyvin raukealta seistessään käytävällä.


Eilen kävin n. 12 km lenkin maastossa. Menimme aika rauhallisesti, ja keskinopeuskin jäi alle 10 km/h. Jouduimme kävelemään aika pitkästi metsäpolulla, koska maa oli niin märkä, ja hämärässä ei nähnyt kunnolla kiviä ja koloja, joita polulla oli. Päätin käydä vielä ratsastamassa peltotien päästä päähän ennen kotiin menoa saadakseni pikkuisen lisäpituutta lenkille, mutta Jimppa oli eri mieltä. Se ei suostunut jatkamaan peltotielle, vaan yritti väkisin peruuttaa takaisin asvaltille mennäkseen kotiin. Hetken siinä pyydettyäni enemmän tai vähemmän nätisti ponia liikkeelle päätin tulla suosiolla alas ja taluttaa sitä vähän matkaa. Kun sitten nousin uudestaan selkään, Jimppa suostui jatkamaan matkaa. Tein kuitenkin kompromissin ja käännyin ensimmäisen suoran jälkeen takaisin kotiin - olinhan saanut jo tahtoni läpi. :D Jimpalla oli niin kiire kotiin, että vaihtaessani kevennystä toiselle jalalle se oli sitä mieltä, että sisäjalkani heilahti juuri sen verran eteen ja ulkojalka sen verran taakse, että halusin nostaa laukan! Otimme sitten toisenkin pätkän laukkaa, ja se tuntui oikein hyvältä, vaikkakin aika vauhdikkaalta. Tallilla laitoin Jimpan kylmäysletkuihin ja hieroin kumisualla ponin päästä häntään.

Kohta lähden käymään raveissa varusteautolla katsomassa, jos sieltä lähtisi jotain mukaan. ;)

Puhelimen taiteellinen näkemys iltahämärän maastosta

Lue myös nämä!

0 kommenttia