Doris Münsterin CR-valmennus

by - 22.3.14


Tänään pääsin kokeilemaan jotain uutta, kun suunnistin Toivolaan Doris Münsterin Centered riding -valmennukseen (lisää Doriksesta). Sain lainata paikan päältä ratsukseni suomenhevosruuna Eskon, joka oli aika tuore uudessa ratsunammatissaan.

Kentän kunnon takia pysyimme koko tunnin käynnissä, mutta minua se ei haitannut. Päinvastoin, sain rauhassa keskittyä istuntaani, kun ei tarvinnut huolehtia askellajeista. Opetus tapahtui englanniksi, vaikka Doris osasikin puhua sujuvaa suomea ja täydensi välillä lauseitaan suomenkielisillä termeillä.

Istunnan suoruuden tunnustelua

Alkuun kerroin oikealla polvella puristamisongelmastani, ja Doris pyysi ottamaan jalustimet pois jalasta. Keskityimme aluksi hevosen liikkeisiin mukautumiseen niin, että Doris talutti hevosta ja minä yritin saada molemmista puolistani symmetriset. Oikea lonkkani ei joustanut käynnin mukana yhtä hyvin kuin vasen, joten Doris näytti pari harjoitusta, joilla saisin lonkkaa avattua ja polven irti hevosen selässä.

Toinen harjoituksista. Käsillä etu- ja takakaaresta kiinni, ja vartaloa kierretään sivulle (irti satulasta).

Ja sama toisin päin!
Seuraavaksi harjoittelimme polvien rentouttamista neliökahdeksikolla, jota jatkoin lopulta itsenäisesti. Satula, jolla ratsastin, oli täysin erilainen, kuin meidän koulusatulamme. Siinä tuntui siltä, että jalkani menivät oikealle paikalle luonnostaan, mutta siitä huolimatta se oikea polvi pääsi välillä jäämään kiinni satulaan, jos siihen ei koko ajan keskittynyt.


Kun kerroin käännöksissä kellahtavani hevosen ulkokyljelle, Doris opasti ottamaan askeleen kääntyessä sisälle, kun hevosen liike vie ulospäin. Minun kuului selässä kävellä hevosen mukana, ja kun sain idean päästä kiinni, pystyin istumaan keskellä satulaa käännöksissäkin.

Käännöksissä piti kuvitella sisäkäden olevan ylhäällä, jotta sen puolen jalka ei heilahtaisi hevosen liikkeestä eteen

Lopuksi harjoittelimme pohkeenväistöä diagonaalilla. Tämä oli mielestäni valmennuksen paras harjoitus, jota haluan päästä tekemään Jimpankin kanssa mahdollisimman pian! Pitkillä sivuilla keskityin saamaan käynnin rytmistä kiinni, ja keskihalkaisijalla ajattelin astuvani itse sivulle ristiin. Koska Esko oli vielä vähän raaka, ei siltä voinut odottaakaan täydellistä pohkeenväistöä, mutta oli ihmeellistä tuntea, kuinka herkästi se otti askeleen sivulle, vaikka itse en tehnyt pohkeilla tai käsillä mitään! Jos pohkeenväistö on näin helppoa, voisin jopa oppia pitämään siitä. :D



Kerran aloin turhautumaan, kun väistöt eivät onnistuneet ollenkaan, jolloin Doris oli heti korjaamassa asentoani ja mielentilaa. Hän sanoi, että turhautuessani alan puristamaan oikealla polvella entistä hanakammin, mikä ei tietenkään auta asiaa ollenkaan. Seuraava kerta menikin taas paremmin kuin hyvin, ja lopetimme tunnin siihen. Doris kehotti tekemään samoja harjoituksia Jimpallakin niin käynnissä kuin ravissa, vaikka me emme tällä kertaa päässeetkään ravaamaan. Aion varmasti käydä uudemmankin kerran CR-tunnilla, koska minulta eivät ongelmat ja virheet ihan heti lopu! :D


Loppuun vielä pitkä kooste tunnista. Yritin saada mukaan mahdollisimman paljon Doriksen opetusta, mutta tuulen takia suurin osa jäi videolla kuulumattomiin.

Linkki videoon

Lue myös nämä!

0 kommenttia