sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Kooste 4 Your Horse -havaintoesityksistä

Illan havaintonäytökset alkoivat Dr. Andrew McLeanin demolla kilpahevosen eettisestä koulutuksesta eritasoisilla hevosilla. Ensimmäisessä ryhmässä oli kolme nelivuotiasta suomalaista puoliveristä, joiden ongelmana oli enemmän tai vähemmän jännittäminen ja säikkyminen. Andrew painotti paljon sitä, että etenkin nuorten hevosten tulee saada tutustua rauhassa ympäristöönsä, ja jos ne näkevät jotain pelottavaa, niiden pitää antaa katsoa ja nuuskia sitä kaikessa rauhassa. Areenalta löytyikin jokaiselle jotain jännitävää, joten kaikki ratsukot pääsivät harjoittelemaan asioihin tutustumista.

Nelivuotiaat

Nuorten hevosten kanssa Andrew lähti rakentamaan parempaa liikkumista perusasioista. Hevosten piti vastata herkästi ratsastajan pyyntöihin kääntyä, hidastaa, nopeuttaa, pidentää ja lyhentää askelta kaikissa askellajeissa.

Toinen demoryhmä koostui vaativan B:n ratsukosta. Tässäkin demossa Andrew lähti perusasioista, joilla hevosen liikkumisesta ja toimimisesta saa entistä laadukkaampaa.


Viimeisessä havaintoesityksessään Andrew ohjeisti, miten yksinkertaisilla harjoituksilla hevonen saadaan rauhoittumaan esteillä sekä vahvistamaan omaa itseluottamustaan. Sekä koulu- että estedemossa Andrew mittasi tempon eri askellajeissa kätevällä älypuhelimen sovelluksella, ja pyysi tarvittaessa nopeuttamaan tai hidastamaan sitä.

Videolla näkyy muutamia tehtäviä, joita ratsukot suorittivat demossa.

Linkki videoon


Toisena havaintoesityksenä oli Minna Lindströmin ja Jaana Pohjolan demo klassisen ratsastuksen ja tuplavahvisteen yhdistämisestä. Kolme ratsukkoa eri tavoitteineen esittelivät, mihin asti olivat harjoituksissaan päässeet. Jokaisella oli käytössään naksuttimet ja herkut, joilla hevosia oltiin koulutettu. Takana ei tainnut kellään ratsukoista olla kuin kuukausi tai pari opettelua, mikä on lyhyt aika varsinkin, kun ratsuja ei ollut aiemmin naksuttimeen koulutettu.

Ruokapalkkio motivoi hevosia, ja demossa huomasikin nopeasti, että hevoset olivat innokkaasti tekemässä harjoittelemiaan liikkeitä. Videolla Jaana Pohjola selostaa, mitä ja miksi tehdään.

Linkki videoon

Kolmas havaintoesitys oli Kari Vepsän vetämä "My Way" -demo. Kari Vepsän olin nähnyt aiemminkin samantyylisessä tilaisuudessa, joten seniltaisessa esityksessä oli vähän uutta informaatiota, mutta kertaus ei ollut haitaksi. Vepsän tavoitteena oli saada hevonen keskittymään ja rentoutumaan ihmisen seurassa, minkä saavuttamiseksi hän esitteli kahdeksanosaisen johtajuusharjoituksen. Aikaa oli rajoitetusti, ja tällä kerralla se ei ehkä ihan riittänyt, jotta demosta olisi saanut kaiken irti.

Linkki videoon


Illan viimeisenä demosi Emile Faurie ja Janne Bergh. Heidän aiheenaan oli piaffen koulutus. Myös Faurie käytti koulutuksessaan positiivista vahvistamista sokeripaloilla. Ensimmäisen hevosen kanssa koulutus oli vielä aivan alussa, joten sen kanssa piaffea harjoiteltiin ohjasajaen ja avustajan kanssa. Toinen hevonen oli jo pitemmällä koulutuksessa, ja se harjoitteli liikettä Jannen ratsastamana. Emile Faurie neuvoi, kuinka hän lähtee piaffea opettamaan. Tärkeää hänelle oli, että hevonen pysyy rentona ja tekee liikkeen mielellään. Pelokas tai jännittynyt hevonen ei mene piaffea, vaan se menee "fear on the spot", kuten Emile videolla toteaa.

Linkki videoon
Janne Bergh ja Emile Faurie
Tapahtumana 4 Your Horse oli virkistävän erilainen, ja oli mahtavaa huomata, kuinka paljon asiasta kiinnostuneita oli tullut paikalle! Oma suosikkini oli havaintoesitysten sijaan luentotilaisuus, vaikka myös demoja oli mukava katsella ja kuulla valmentajien vinkkejä. Toivottavasti samantapaisia tilaisuuksia järjestettäisiin myös tulevaisuudessa!

2 kommenttia: