sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Lännenratsastuksen tunnelmaa


Lauantaina järjestettiin Nivalassa Teksaskopinat, koko perheelle suunnattu lännentapahtuma, jonka tarkoituksena oli esitellä lännenratsastusta. Mukana ohjelmassa oli myös harjoituslännenratsastuskisat, luokkina trail ja western horsemanship. Olin paikalla katsomassa ja kuvaamassa, mutta rajallisen ajan vuoksi ehdin kuvata vain trail-luokan sekä Mervin pitämän maastakäsittelyn esittelyn.

Sää ei ollut paras mahdollinen kuvaamista ajatellen, sillä suurimman osan ajasta tihkutti vettä ja aurinko pilkahteli harmaan pilvimassan takaa aina sadasosasekunnin verran.Trailissa suoritettiin tehtävärata, johon kuului silta, 360 asteen käännös puomineliön sisällä, laukka- ja ravipuomit, peruutus puomikujassa ja portti. Mukana kokeilemassa lajia oli niin länkkää kuin englantilaistakin tyyliä harrastavia ratsukoita. Tämän kokeileminen Jimpankin kanssa olisi mielenkiintoista! Enemmän kuvia trail-luokasta on täällä.
Mervi esitteli väliajalla maastakäsittelyä Bella-hevosensa kanssa ja kertoi vähän maastakäsittelyn perusteita. Hän näytti eri tapoja peruututtaa hevosta, kuinka hevosta voidaan totuttaa eri asioihin ja kertoi, miksi maastakäsittely kannattaa.

Narun heiluttaminen/pyörittäminen peruutuskäskynä
Narun ravistaminen sopii jyräävälle hevoselle
Ympyrälle lähettäminen


Totuttamisessa tärkeää on aloittaa pienestä ja muistaa, että palkinto (eli ärsykkeen poisto) tulee siitä, kun hevonen ei reagoi ärsykkeeseen. Päinvastoin esimerkiksi pohjeapuihin opettaessa palkinto tulee siitä, kun hevonen reagoi ärsykkeeseen.

Pelottavan asian "jahtaaminen" on tutkimusten mukaan toimiva tapa totuttaa

Säästä huolimatta tapahtuma oli onnistunut ja mielenkiintoinen. Tällaisia saisi minun puolestani olla enemmänkin, ja kuka tietää, ehkä mekin innostumme kokeilemaan lännenratsastuksen lajeja Jimpan kanssa!

2 kommenttia:

  1. Kiitos kuvista! Kyllä harmitti, kun täällä oli markkinat ja sateen takia niihinkin mentiin niin myöhään, että muutenkin mahdottoman aikataulun takia ei Nivalaan päässyt katsomaan =/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää ei tosiaan ihan suosinut tällä kertaa, onneksi edes sade loppui jossain vaiheessa. Ensi viikonloppunahan olisi luultavasti mahdollisuus päästä seuraamaan Mervin harjoituskisoja, jos lännenratsastus kiinnostaa. :)

      Poista